Dark
Light

Bush sr. waarschuwde Gorbatsjov voor coup van 1991

Auteur:
1 minuut leestijd

Tanks op het Rode Plein in Moskou tijdens de staatsgreep van 1991
De voormalige Sovjetpresident Michail Gorbatsjov heeft tegenover een Russische krant gezegd dat hij enkele weken voor de coupe van 1991 was gewaarschuwd door de Amerikaanse president George H.W. Bush.

Op 19 augustus 1991 probeerde een groep conservatieven een eind te maken aan het hervormingsbeleid van Michail Gorbatsjov. Mede dankzij heldhaftig ingrijpen van Boris Jeltsin mislukte de staatsgreep. Gorbatsjov werd weer hersteld als leider van de Sovjet-Unie, maar dat was van korte duur. Tegenover de krant Rossiyskaya Gazeta heeft Gorbatsjov nu gezegd dat Bush sr. hem enkele weken voor de staatsgreep had gebeld. De Amerikaanse president zou hem hebben gewaarschuwd en daarbij informatie aangehaald hebben van de burgemeester van Moskou: Gavriil Popov.

Gorbatsjov nam de waarschuwing echter niet serieus. Volgens hem moest je wel “idioot zijn” om op dat moment met geweld de macht te willen grijpen in de Sovjet-Unie, juist in een periode waarin fundamentele veranderingen werden doorgevoerd. Achteraf concludeert de voormalig Sovjetpresident dat de coupplegers kennelijk toch “idioten” waren.

Op het moment van de staatsgreep vierde Gorbatsjov vakantie aan de Zwarte Zee. Terwijl de conservatieven in Moskou de macht probeerden te grijpen werd het vakantiehuis van Gorbatsjov omsingeld door veteranen van de communistische partij. Gorbatsjov kreeg huisarrest opgelegd. Tegenover Rossiyskaya Gazeta zegt Gorbatsjov dat hij destijds beter niet op vakantie had kunnen gaan.

In het interview laat de voormalige Sovjetpresident zich verder weinig positief uit over zijn opvolger, Boris Jeltsin. Gorbatsjov stelt dat hij Jeltsin beter als ambassadeur naar een of andere “bananenrepubliek” had kunnen sturen waar hij op zijn gemak waterpijp had kunnen roken. Volgens Gorbatsjov had zijn aartsrivaal een overdreven “honger naar macht”.

×