/

Michail Gorbatsjov – Leider van de Sovjet-Unie

Michail Gorbatsjov in 1986 (cc)
Michail Gorbatsjov in 1986 (cc)

President van de Sovjet-Unie (USSR) in de periode 1988 tot 1991: Michail Gorbatsjov. Wie perestrojka zegt denkt meteen aan de Rus. Voor Michail Gorbatsjov president werd van de USSR was hij van 1985 tot 1991 secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie (CPSU).

Michail Gorbatsjov
Michail Gorbatsjov
Gorbatsjov werd president in een periode dat de Sovjet-Unie er niet goed voorstond. Het land was verwikkeld in een slepend conflict in Afghanistan en was door Amerika voorbijgestreefd als grootse militaire wereldmacht. Ook de communistische partij maakte een slechte periode door.

Perestrojka

Op zoek naar een kentering besloot Gorbatsjov tot een aantal forse maatregelen. Onder het motto van perestrojka (hervorming) en glasnost (openheid) probeerde hij de vastgelopen Sovjet-Unie weer op gang te krijgen.

Verder probeerde Gorbatsjov de communistische partij te hervormen. De Koude Oorlog kwam hiermee ten einde. Gorbatsjov ontving hiervoor op 10 december 1990 de Nobelprijs voor de Vrede. Een ander – onbedoeld – gevolg van de hervorming van de communistische partij, was het verdwijnen van de grote macht van de partij. Dit zorgde uiteindelijk voor het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991.

Gorbatsjov speelde een belangrijke rol bij de val van de Berlijnse muur.

Bekijk meer over:

Biografieën, Rusland

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: