Week van de koloniale geschiedenis

Camilla Williams, eerste zwarte operaster, overleden

Camilla Williams in 1946
De eerste zwarte operaster van de Verenigde Staten, Camilla Williams, is maandag op 92-jarige leeftijd overleden. Een woordvoerder van de Jacobs School of Music van de Universiteit van Indian heeft dat bekendgemaakt. Williams gaf meer dan twintig jaar les aan deze onderwijsinstelling.

Camilla Williams werd in 1919 geboren in Virginia en als zoveel anderen begon ze in de kerk met zingen. Vanaf 1944 begon ze echt een carrière en zong de Amerikaanse sopraan geregeld voor de radio.

Twee jaar later brak Williams definitief door. Ze vertolkte toen de hoofdrol in Madama Butterfly, een Italiaanse opera van Giacomo Puccini (1858-1924).

- advertentie -

In 1963 nam Williams deel aan de beroemde mars van burgerrechtenactivist Martin Luther King naar Washington.King hield bij het Lincoln Monument zijn wereldberoemde I have a dream-toespraak. Williams zong voorafgaand aan die toespraak het Amerikaanse volkslied, The Star-Spangled Banner.

Na een internationale carrière als operaster, nam de Amerikaanse begin jaren zeventig afscheid van het podium. Ze gaf hierna enkele jaren zangles in New York en in 1983 werd ze hoogleraar zangpedagogiek aan de Universiteit van Indiana. Williams was de eerste zwarte hoogleraar aan die universiteit.

Camilla Williams Tribute

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: