Centsprent met circusartiesten

/
1 minuut leestijd
Centsprent met circusartiesten

Tweede helft 19de eeuw

Centsprent met circusartiesten
Centsprent met circusartiesten

D

it is een centsprent: een goedkope houtsnede ingekleurd met behulp van een sjabloon. Deze centsprent telt acht rijen van zes afbeeldingen van kermis- of circusartiesten. De voorstelling wordt geopend op het eerste plaatje: ‘Zoo vrienden komt bij’.

De vertoonde kunsten worden toegelicht door de korte onderschriften in Nederlands en Frans: ‘met de handen in den zak’ over een koord lopen en ondersteboven ‘met de voeten aan de touw’ hangen. Op de houtsneden zijn behalve acrobaten ook vuurspuwers, messenwerpers, muzikanten, dansers en een Hansworst te zien. Op laatste plaatje wuift Hansworst de lezer vaarwel. Meer over deze centsprent in het Geheugen van Nederland

Vorige topstukVolgende topstuk

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Centsprent met circusartiesten. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

De Koninklijke Bibliotheek (afgekort: KB) is Nederlands nationale bibliotheek in Den Haag, opgericht in 1798.

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties