Dark
Light

Jufferboekje, 1617

1 minuut leestijd
Jufferboekje, 1617
Jufferboekje, 1617

Deze boekband van rood fluweel en geborduurd met zilverdraad is een fraai voorbeeld van de samenwerking tussen professionele borduurwerkers (mannen!) en boekbinders.

De op maat gesneden lap, gedecoreerd met een ingenieus patroon van doorsnijdende linten, werd door de binder om de band verwerkt. Deze bewaard gebleven geborduurde band is een voorbeeld van kostbaar handwerk, vermoedelijk ter gelegenheid van een huwelijk.

Het bevat lyrische gedichten van P.C. Hooft, gedrukt in 1611, aangevuld met toepasselijke inscripties en tekeningen. Over Elisabeth Reid voor wie dit zogeheten jufferboekje gemaakt is, is verder niets bekend.

Vorige topstuk | Naar de rubriek

Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Jufferboekje, 1617. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.
×