Eerste trein in Nederland

Oude stoomtrein - Foto: Spoorwegmuseum
Oude stoomtrein – Foto: Spoorwegmuseum
In navolging van spoorlijnen elders in Europa reed eind september 1839 de eerste stoomtrein in Nederland van Amsterdam naar Haarlem. Om de Nederlandse infrastructuur te verbeteren zouden er meer spoorlijnen volgen. Die eerste lijnen waren particuliere aangelegenheden. Vanaf de jaren 1860 werden de spoorwegen een zaak voor de overheid, die daarvoor de Staatsspoorwegen had opgericht. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd de NS (Nederlandse Spoorwegen) verzelfstandigd.

De eerste reizigers in 1839 spoorden ‘onder een vrolijk gejuich’, tegenwoordig is menige reiziger weleens minder enthousiast over zijn treinreis.

Krantenbericht over de eerste trein in de Arnhemsche courant op 28 september 1839:

Gisteren is de dienst op den ijzeren weg van Amsterdam herwaarts voor het publiek geopend. De eerste trein bestond uit elf verschillende rijtuigen, allen met reizigers bezet, die, onder een vrolijk gejuich, het stations gebouw binnenreden. In de acht reizen, heen en weder, heeft men op den eersten dag, met de verschillende rijtuigen, niet minder van 1850 personen overgevoerd.

Vorige bericht

- advertentie -

Volgende bericht

 

Nieuws van Toen

Benieuwd naar wat er vroeger speelde rond deze tijd? De Koninklijke Bibliotheek (KB) brengt in deze rubriek het heden met het verleden samen. De historische krantenartikelen die uitgelicht zijn, berichten over grote gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis, maar ook over het ‘kleine nieuws’. Deze artikelen, en miljoenen andere berichten van vroeger, zijn te vinden op de website kranten.kb.nl.

 

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: