Dark
Light

Notes on the colony of Surinam, 1800

1 minuut leestijd
Notes on the colony of Surinam, 1800 - Koninklijke Bibliotheek
Notes on the colony of Surinam, 1800 – Koninklijke Bibliotheek

Verdieping van Nederland

Notes on the colony of Surinam, 1800
Koninklijke Bibliotheek
Te zien tot en met oktober 2013

In 1799 nam een Engels eskader onder leiding van Hugh Seymour Suriname in. Voor de Engelse regering stelde M. Bourdois, na twee maanden in Paramaribo en drie weken in het achterland, een rapport op, waarin hij onder andere de geografische gesteldheid, de samenstelling van de bevolking en hun houding tegenover de Engelse bezetters noteerde.

Bourdois toont zich een kritisch waarnemer. Zeer scherp is zijn karakterisering van de door de Bataafse Republiek aangestelde De Friderici, die door de Engelsen in zijn functie was gehandhaafd:

‘Trots […], gierig en schraapzuchtig […], heeft hij zich onmogelijk gemaakt bij al zijn vrienden’.

Bourdois werd op de terugreis door de Fransen gevangen genomen en naar Bordeaux gebracht; zijn aantekeningen gooide hij overboord. Zijn rapport heeft hij daarna uit zijn hoofd nog eens opgeschreven. Lees hier meer over deze ‘Notes on the colony of Surinam’.

Vorige topstuk

Naar de rubriek

 

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: een weglopersdorp in Suriname. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

 

×