Dark
Light

Vondels ‘Gebroeders’, 1640

1 minuut leestijd
Vondels 'Gebroeders', 1640
Vondels 'Gebroeders', 1640

Joost van den Vondel is zonder twijfel de grootste Nederlandse toneelschrijver van de zeventiende eeuw, maar handschriften van hem zijn schaars. Dit is de eerste druk van een toneelstuk van Vondel waarin de meester eigenhandig regie-aanwijzingen en de rolverdeling heeft genoteerd.

In het toneelseizoen 1640-1641 is Joost van den Vondel de absolute topauteur van de Amsterdamse schouwburg. Op 8 april 1641 wordt het stuk “Gebroeders” voor het eerst gespeeld. Vondel noteerde in dit gedrukte exemplaar achter de ‘personagien’ de namen van de acteurs die de rollen speelden. Het is duidelijk te zien dat een paar acteurs werden vervangen; hun namen zijn doorgehaald en vervangen door andere.

Vorige topstukVolgende topstuk

Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Vondels ‘Gebroeders’, 1640. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

×