Dark
Light

Chemiseband, ca. 1460

Verdieping van Nederland
1 minuut leestijd
Chemiseband, ca. 1460 - Koninklijke Bibliotheek
Chemiseband, ca. 1460 - Koninklijke Bibliotheek

Chemiseband, ca. 1460 – Koninklijke Bibliotheek
Chemiseband, ca. 1460 – Koninklijke Bibliotheek
Deze bijzondere band bevat een laatmiddeleeuws getijdenboek, een boek met gebeden voor privégebruik. Dit exemplaar werd vervaardigd rond 1460 te Valencia in de omgeving van de schilder Juan Mari. Kenmerkend voor handschriften uit die plaats zijn de brede gouden banden rond drie zijden van de tekst, waarover een netwerk van elkaar kruisende lijnen is aangebracht. Het handschrift bevat schilderingen van twee verschillende meesters.

De bandbekleding is gemaakt van bruin leer. Daarover is een tweede bekleding aangebracht van rood fluweel, de ‘chemise’ (Frans voor hemd). Een zilveren slot completeert het geheel. Deze ‘chemise’ is het unieke element aan dit handschrift. Afbeeldingen uit de late Middeleeuwen en vroege Renaissance laten zien dat banden met een dergelijke tweede bekleding wel luxe waren maar geenszins zeldzaam. Tegenwoordig zijn ze dat wel: er zijn er wereldwijd slechts zeven bekend. Meer lezen over deze bijzondere boekband? Klik hier.

Vorige topstukVolgende topstuk

 

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: een Chemiseband uit ca. 1460. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.
×