///

Armenbijbel, 1460-1470

Expositie Topstukken KB
Armenbijbel, 1460-1470 (Koninklijke Bibliotheek)
Armenbijbel, 1460-1470 (Koninklijke Bibliotheek)

Het hier getoonde boek is een ‘Biblia Pauperum’, een armenbijbel. Deze naam is weliswaar oud, maar onjuist. Armen in de Middeleeuwen konden niet lezen en hadden geen boeken. Begrijpelijk is de naam wel, omdat door het grote aantal illustraties ook ongeletterden het verhaal konden volgen. En ongeletterden waren arm.

Het is een zogenaamd blokboek: iedere bladzijde is gedrukt van een houtsnede. Alle bladzijden tonen een scene uit het leven van Christus, met daarbij passende voorstellingen uit het Oude Testament. Zo zien we hier de doop van Jezus door Johannes in het midden, met links daarvan Mozes die het Joodse volk wegvoert uit Egypte en de achtervolgende Egyptenaren die worden opgeslokt door de Rode Zee. Rechts keren Jozua en Kaleb rijk beladen terug van hun verkenningstocht in het beloofde land aan de overkant van de Jordaan. Lees hier meer

Vorige topstukVolgende topstuk

Armenbijbel, 1460-1470 (Koninklijke Bibliotheek)
Armenbijbel, 1460-1470 (Koninklijke Bibliotheek)
Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer een Armenbijbel, 1460-1470. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Bekijk meer over:

Middeleeuwen, Religieuze geschiedenis, Samenwerkingsrubrieken, Topstukken KB

Categorieën

Vorige verhaal

De Beatrijs, ca. 1374

Volgende verhaal

Naar de veertig-urige werkweek?