Week van de koloniale geschiedenis

Christie’s veilt molen Mondriaan

Oude Molen bij Oele – Piet Mondriaan
Bij veilinghuis Christie’s is dinsdag een vroeg schilderij van Piet Mondriaan verkocht voor 115.000 euro.

Mondriaan maakte het werk, getiteld Oude Molen bij de Oele, rond 1908. Volgens het veilinghuis laat het werk goed zien hoe de kunstenaar zijn eerste stappen zette op weg naar abstractie.

Het werk dat details en diepte vrijwel achterwege laat werd verkocht aan een Europese bieder in de zaal. Een tweede Mondriaan uit dezelfde periode vond geen nieuwe eigenaar.

- advertentie -

De molen vanMondriaan was niet het enige werk dat dinsdag geveild werd. Het Amsterdam Museum vulde voor 22.500 euro de collectie bijvoorbeeld aan met Isaac Israels impressie van een nachtelijk fin de siècle Damrak. Norbert Middelkoop, conservator van het museum:

Dit is een belangrijke aanwinst voor het Amsterdam Museum. Amsterdamse stadsgezichten van Israels zijn niet talrijk, en zeker niet in de collectie Nederland.

Verder werden er onder meer werken van George Hendrik Breitner, Gustave De Smet en Bart van der Leck geveild.


Fin de siècle Damrak – Isaac Israels


Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: