Dark
Light

Christie’s veilt molen Mondriaan

Auteur:
1 minuut leestijd

Oude Molen bij Oele – Piet Mondriaan
Bij veilinghuis Christie’s is dinsdag een vroeg schilderij van Piet Mondriaan verkocht voor 115.000 euro.

Mondriaan maakte het werk, getiteld Oude Molen bij de Oele, rond 1908. Volgens het veilinghuis laat het werk goed zien hoe de kunstenaar zijn eerste stappen zette op weg naar abstractie.

Het werk dat details en diepte vrijwel achterwege laat werd verkocht aan een Europese bieder in de zaal. Een tweede Mondriaan uit dezelfde periode vond geen nieuwe eigenaar.

De molen vanMondriaan was niet het enige werk dat dinsdag geveild werd. Het Amsterdam Museum vulde voor 22.500 euro de collectie bijvoorbeeld aan met Isaac Israels impressie van een nachtelijk fin de siècle Damrak. Norbert Middelkoop, conservator van het museum:

Dit is een belangrijke aanwinst voor het Amsterdam Museum. Amsterdamse stadsgezichten van Israels zijn niet talrijk, en zeker niet in de collectie Nederland.

Verder werden er onder meer werken van George Hendrik Breitner, Gustave De Smet en Bart van der Leck geveild.


Fin de siècle Damrak – Isaac Israels


Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

×