Comité wil vervolging militairen Rawagede

Foto: Still YouTube
Stichting Comité Nederlandse Ereschulden heeft het Openbaar Ministerie per brief gevraagd actie te ondernemen tegen militairen die in 1947 betrokken zijn geweest bij het Bloedbad van Rawagede. De stichting heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Nederlandse militairen richtten op 9 december 1947 een bloedbad aan in het Javaanse dorp Rawagede, nu Balongsari. Ruim vierhonderd mannen in het dorp werden geëxecuteerd. De inval maakte deel uit van de eerste politionele actie in Indonesië.Het Nederlandse leger probeerde door middel van die acties de onafhankelijkheid van Indonesië, die kort daarvoor was uitgeroepen, in de kiem te smoren of te vertragen. Volgens de Nederlandse militairen zou zich een guerrilla-commandant schuilhouden in het dorp op West-Java. Toen de bewoners dat ontkenden werden ze bijeen gebracht en werden ruim vierhonderd dorpsbewoners doodgeschoten.

- advertentie -

Onlangs werd bekend dat enkele militairen die betrokken waren bij het bloedbad, nog in leven zijn. Stichting Comité Nederlandse Ereschulden wil dat er actie tegen hen wordt ondernomen.

De Nederlandse regering bood in december vorig jaar officieel excuus aan voor het bloedbad. Nabestaanden van de slachtoffers ontvingen een schadevergoeding van 20.000 per persoon.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: