Volgens onderzoeker Rémy Limpach waren mishandeling, marteling, ‘standrechtelijke’ executies en ‘brandende kampongs’ tijdens de koloniale oorlog schering en inslag.
De opa van Ronald Nijboer diende na de oorlog in Nederlands-Indië en tekende zijn belevenissen op in een dagboek. Waarom weten we zo weinig van die tijd?
Als Piet Hidskes zich in 1946 opgeeft als vrijwilliger bij een militaire elite eenheid in Nederlands-Indië, komt hij onder commando te staan van de beruchte kapitein Westerling.
Op een van de foto’s zijn geëxecuteerde Indonesische mannen te zien. Deze foto is van zeer dichtbij gemaakt. De authenticiteit van de beelden is bevestigd door het NIOD.
In de tentoonstelling probeert het museum onder meer antwoord te geven op de vraag waarom het extreme geweld – van beide kanten – lang onbekend bleef bij het grote publiek.
Vrijdag meldde NRC nog dat Nederlandse militairen in de periode 1945-1950, nadat Indonesië zich onafhankelijk had verklaard, structureel en op grote schaal extreem geweld tegen Indonesiërs gebruikten.
Historici in de jaren na de Tweede Wereldoorlog schreven de koloniale geschiedenis nog bijna volledig uit ‘Hollandocentrisch’ perspectief. Dat wil zeggen: de ontwikkeling van de VOC, het Cultuurstelsel, het vestigen van het Nederlands gezag en de Ethische politiek stonden centraal, bezien vanuit de Nederlandse (veelal ambtelijke) bronnen.