De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, in Nederland lange tijd aangeduid als de ‘politionele acties’. Een achtergrondartikel over de operaties Product en Kraai, een rondetafelconferentie, soevereiniteitsoverdracht, de excessennota en recente excuses.
Al ruim 450 jaar voert de inheemse bevolking van Indonesië strijd tegen koloniale overheersers. Nederlanders, Portugezen, Spanjaarden, Japanners, Engelsen en Fransen kruisten met hen hun degens. In het imposante boek Koloniale oorlogen in Indonesië (De Arbeiderspers, 2018) schetst journalist Piet Hagen een compleet overzicht van de ruim vijfhonderd conflicten, oorlogen en militaire confrontaties tussen Indonesiërs en kolonisators.
Na de eenzijdige Indonesische onafhankelijkheidsverklaring, de Bersiap-periode en het zenden van Nederlandse troepen, was bij de Nederlandse regering het besef gekomen dat onderhandelingen geboden waren
Parlementaire geschiedenis van Nederland deel II (1946-2016)
Ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen: op jonge leeftijd overleden, uit beeld verdwenen, of nooit goed in beeld geweest; onbekenden voor elkaar, generaties die elkaars geschiedenis niet kennen.
Waarom noemen we onze pleinen, straten en tunnels niet naar de ‘good guys’ van onze koloniale geschiedenis? Die zijn er namelijk ook.
Het kabinet gaat akkoord met een groot wetenschappelijk onderzoek naar de dekolonisatie van Nederlands-Indië tussen 1945 en 1949.
Een interview met historicus Rémy Limpach, auteur van 'De brandende kampongs van Generaal Spoor' over excessief Nederlands geweld in Nederlands-Indië.
Volgens onderzoeker Rémy Limpach waren mishandeling, marteling, ‘standrechtelijke’ executies en ‘brandende kampongs’ tijdens de koloniale oorlog schering en inslag.
De opa van Ronald Nijboer diende na de oorlog in Nederlands-Indië en tekende zijn belevenissen op in een dagboek. Waarom weten we zo weinig van die tijd?
Als Piet Hidskes zich in 1946 opgeeft als vrijwilliger bij een militaire elite eenheid in Nederlands-Indië, komt hij onder commando te staan van de beruchte kapitein Westerling.
Wat stond er in de brieven die Nederlandse militairen tijdens de koloniale oorlog in voormalig Nederlands-Indië naar het thuisfront stuurden?
Op een van de foto’s zijn geëxecuteerde Indonesische mannen te zien. Deze foto is van zeer dichtbij gemaakt. De authenticiteit van de beelden is bevestigd door het NIOD.
In de tentoonstelling probeert het museum onder meer antwoord te geven op de vraag waarom het extreme geweld – van beide kanten – lang onbekend bleef bij het grote publiek.
Vrijdag meldde NRC nog dat Nederlandse militairen in de periode 1945-1950, nadat Indonesië zich onafhankelijk had verklaard, structureel en op grote schaal extreem geweld tegen Indonesiërs gebruikten.
Historici in de jaren na de Tweede Wereldoorlog schreven de koloniale geschiedenis nog bijna volledig uit ‘Hollandocentrisch’ perspectief. Dat wil zeggen: de ontwikkeling van de VOC, het Cultuurstelsel, het vestigen van het Nederlands gezag en de Ethische politiek stonden centraal, bezien vanuit de Nederlandse (veelal ambtelijke) bronnen.
De voorzitter van veteranenvereniging VOMI Nederland vindt de excuses die donderdag namens de Nederlandse regering aan Indonesische weduwen werden aangeboden overbodig. Dat meldt de NOS.
De ambassadeur in Indonesië heeft namens de Nederlandse staat zijn excuses aangeboden voor alle standrechtelijke executies die tijdens de zogenaamde politionele acties plaatsvonden in voormalig Nederlands-Indië.
Het kabinet heeft besloten dat Indonesische weduwen van mannen die tijdens de politionele acties standrechtelijk werden geëxecuteerd een schadevergoeding van 20.000 euro kunnen krijgen. Algemene excuses voor de politionele acties komen er echter niet.
Een jaar geleden publiceerde de Volkskrant foto´s van een executie in Nederlands-Indië. De onbekende beelden werden geschoten tijdens de politionele acties, maar veel kon er over de feitelijke executie niet verteld worden. Een 87-jarige veteraan heeft nu echter tegenover NRC Handelsblad laten weten dat hij destijds getuige was van de executie. De Indonesiërs op de foto zouden door een Nederlandse
De SP, GroenLinks en D66 willen dat er een rehabilitatiewet komt zodat alle 2600 militairen die weigerden om in Nederlands-Indië te vechten eerherstel krijgen. Dat meldt de Volkskrant.
Twee bejaarde mannen die kort na de oorlog werden veroordeeld omdat ze dienst weigerden in voormalig Nederlands-Indië, krijgen geen herziening van de gevangenisstraf die ze destijds opgelegd kregen. De Hoge Raad heeft dat dinsdag beslist.