De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, in Nederland lange tijd aangeduid als de ‘politionele acties’. Een achtergrondartikel over de operaties Product en Kraai, een rondetafelconferentie, soevereiniteitsoverdracht, de excessennota en recente excuses.
Al ruim 450 jaar voert de inheemse bevolking van Indonesië strijd tegen koloniale overheersers. Nederlanders, Portugezen, Spanjaarden, Japanners, Engelsen en Fransen kruisten met hen hun degens. In het...
Na de eenzijdige Indonesische onafhankelijkheidsverklaring, de Bersiap-periode en het zenden van Nederlandse troepen, was bij de Nederlandse regering het besef gekomen dat onderhandelingen geboden waren
Ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen: op jonge leeftijd overleden, uit beeld verdwenen, of nooit goed in beeld geweest; onbekenden voor elkaar, generaties die elkaars geschiedenis niet kennen.
Volgens onderzoeker Rémy Limpach waren mishandeling, marteling, ‘standrechtelijke’ executies en ‘brandende kampongs’ tijdens de koloniale oorlog schering en inslag.
De opa van Ronald Nijboer diende na de oorlog in Nederlands-Indië en tekende zijn belevenissen op in een dagboek. Waarom weten we zo weinig van die tijd?
Als Piet Hidskes zich in 1946 opgeeft als vrijwilliger bij een militaire elite eenheid in Nederlands-Indië, komt hij onder commando te staan van de beruchte kapitein Westerling.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok