Dark
Light

Copyright Mondriaan vervallen (maar online mogelijk niet)

Auteur:
1 minuut leestijd

Victory Boogie Woogie - Piet Mondriaan (Gemeentemuseum)
Victory Boogie Woogie – Piet Mondriaan (Gemeentemuseum)
Het wordt makkelijker om beelden van kunstwerken van kunstenaar Piet Mondriaan te vertonen. Op 1 januari van dit jaar zijn de rechten op het werk van de kunstenaar namelijk komen te vervallen.

Het Gemeentemuseum in Den Haag, dat de grootste Mondriaan-collectie ter wereld bezit, werkt momenteel aan een biografie van de kunstenaar en hierin zullen ook een groot aantal werken van de kunstenaar te zien zijn. Voorheen was het in verband met de rechten vaak lastig om werk van Mondriaan in publicaties te vertonen. Voor iedere keer dat een beeld van Mondriaan gebruikt werd, moest namelijk apart betaald worden.

Mondriaan liet zijn werk in 1944, toen hij op 72-jarige leeftijd overleed, na aan collega-kunstenaar Harry Holtzman. De rechten waren tot eind vorig jaar in bezit van de Holtzman Trust.

Online

Of het ook makkelijker wordt om online werk van Mondriaan te vertonen is nog niet helemaal duidelijk. Dagblad Trouw meldt, op gezag van The Mondrian Trust (dat de rechten beheert), dat voor publicatie op internet in sommige gevallen nog gewoon moet worden betaald. Dit omdat op internet in dat geval de Amerikaanse regels voor copyright toegepast zouden moeten worden, aangezien het internet toegankelijk is voor alle Amerikanen.

Volgens de Amerikaanse regels is een werk dat tussen 1923 en 1978 voor het eerst in Europa is gepubliceerd, pas 95 jaar na publicatiedatum rechtenvrij. Dat geldt voor een groot deel van Mondriaans oeuvre.

Het Gemeentehuis gaat niet mee in de redenering van The Mondrian Trust. Volgens het museum is de Nederlandse wet van toepassing omdat Mondriaan een Nederlands staatsburger was.

Lees ook: Piet Mondriaan (1872-1944) – Kunstschilder
Boek: Piet Mondriaan – De man die alles veranderde


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×