Dark
Light

De Cureten – De wilde bewakers van Zeus

1 minuut leestijd
Dansende Cureten bij Zeus
Dansende Cureten bij Zeus

De Cureten zijn wilde, halfgoddelijke krijgers uit de Griekse mythologie. Ze zijn vooral bekend als de bewakers van de jonge god Zeus.

Saturnus (Cronus), de vader van Jupiter (Zeus), verslindt een van zijn kinderen - Peter Paul Rubens
Saturnus (Cronus), de vader van Jupiter (Zeus), verslindt een van zijn kinderen – Peter Paul Rubens
Kronos (Cronus), de vader van Zeus, had de gewoonte om zijn jonge kinderen met huid en haar te verslinden. Dit alles vanwege een voorspelling die hem ooit was gedaan. Volgens die voorspelling zou de god ooit van de troon gestoten worden door een van zijn kinderen. Zijn vrouw Rhea kon het maar moeilijk aanzien hoe haar kinderen één voor één werden opgegeten. Na de geboorte van weer een nieuw kind, Zeus, besloot ze te proberen het leven van dat nieuwe kind te redden. Rhea wikkelde Zeus snel in een doek en gaf het kind vervolgens aan oermoeder Gaea. Hierna gaf ze Kronos een in een doek gewikkelde steen te eten. Haar man trapte erin. Die dacht weer een van zijn kinderen verslonden te hebben…

Zeus werd in de tussentijd door Gaea verborgen in een grot op Kreta waar hij werd gezoogd door Amaltheia – een wezen dat zowel geit als nimf is. Volgens een mythe was Rhea zo bang dat haar man de jonge baby hoorde huilen en hem alsnog zou opeten, dat ze een groep half goddelijke mannen, de Cureten, wilde dansen liet uitvoeren bij de grot. De mannen zongen onderwijl hard en sloegen met hun speren tegen hun schilden. Het kabaal van deze heilige wapendans moest het geluid van de huilende Zeus overstemmen.

Vaak is sprake van negen Cureten. In andere bronnen gaat het dan weer om zes of drie wilde krijgers.

Boek: Geïllustreerde Griekse mythologie encyclopedie

×