/

De allereerste foto van de zon (1845)

Gemaakt door Léon Foucault en Hippolyte Fizeau
De allereerste foto van de zon (Foucault & Fizeau)
De allereerste foto van de zon (Foucault & Fizeau)

Op 2 april 1845 maakten de Franse natuurkundigen Léon Foucault en Hippolyte Fizeau de eerste foto van de zon. Ze maakten gebruik van een relatief nieuwe techniek, die van de daguerreotypie.

Maanfoto van John Adams Whipple uit 1851
Maanfoto van John Adams Whipple uit 1851
Deze techniek werd in 1837 ontwikkeld door de Franse uitvinder Louis Daguerre. In 1839 maakte hij de eerste foto van de maan. Deze foto is echter niet bewaard gebleven doordat het laboratorium van de uitvinder kort nadien door brand werd verwoest. Ook de allereerste maanfoto ging toen verloren.

De allereerste foto van de zon bestaat nog wel. Deze werd op de tweede april van het jaar 1845 genomen met een sluitersnelheid van 1/60 seconde. De foto heeft een diameter van twaalf centimeter. Foucault en Fizeau maakten de foto omdat ze gezamenlijk onderzoek deden naar de interferentie van licht en warmte. Léon Foucault zou uiteindelijk vooral beroemd worden met de naar hem vernoemde Slinger van Foucault waarmee hij liet zien dat de aarde draaide.

De oudst bewaard gebleven foto van de maan – eveneens een daguerreotypie – dateert overigens uit 1851 en werd gemaakt door John Adams Whipple.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: