De allereerste foto van de zon (1845)

Gemaakt door Léon Foucault en Hippolyte Fizeau

Op 2 april 1845 maakten de Franse natuurkundigen Léon Foucault en Hippolyte Fizeau de eerste foto van de zon. Ze maakten gebruik van een relatief nieuwe techniek, die van de daguerreotypie.

Maanfoto van John Adams Whipple uit 1851
Maanfoto van John Adams Whipple uit 1851
Deze techniek werd in 1837 ontwikkeld door de Franse uitvinder Louis Daguerre. In 1839 maakte hij de eerste foto van de maan. Deze foto is echter niet bewaard gebleven doordat het laboratorium van de uitvinder kort nadien door brand werd verwoest. Ook de allereerste maanfoto ging toen verloren.

De allereerste foto van de zon bestaat nog wel. Deze werd op de tweede april van het jaar 1845 genomen met een sluitersnelheid van 1/60 seconde. De foto heeft een diameter van twaalf centimeter. Foucault en Fizeau maakten de foto omdat ze gezamenlijk onderzoek deden naar de interferentie van licht en warmte. Léon Foucault zou uiteindelijk vooral beroemd worden met de naar hem vernoemde Slinger van Foucault waarmee hij liet zien dat de aarde draaide.

De oudst bewaard gebleven foto van de maan – eveneens een daguerreotypie – dateert overigens uit 1851 en werd gemaakt door John Adams Whipple.
De eerste foto van de zon:

De allereerste foto van de zon (Foucault & Fizeau)
De allereerste foto van de zon (Foucault & Fizeau)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: