Dark
Light

Louis Daguerre maakt de eerste foto van de maan (1839)

Auteur:
1 minuut leestijd
Moderne foto van de maan
Moderne foto van de maan (CC0 - Pixabay - adege)

Op 2 januari 1839 maakt de Franse uitvinder Louis Daguerre (1787-1851) de eerste foto van de maan. De foto is helaas niet bewaard gebleven. Later dat jaar wordt het laboratorium van de uitvinder verwoest bij een brand en ook de allereerste maanfoto gaat dan verloren.

Maanfoto van John Adams Whipple uit 1851
Maanfoto van John Adams Whipple uit 1851
Louis Daguerre wordt gezien als een van de belangrijkste uitvinders van de fotografie. Nadat hij in 1826 het diorama uitgevonden heeft maakt hij samen met zijn landgenoot Nicéphore Niépce de eerste permanente foto. Na de dood van Niépce vindt hij in 1837 het daguerrotypie uit waarmee het fotograferen op grotere schaal mogelijk wordt.

Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van een gepolijste, met een zoutoplossing voorbereide, zilveren plaat die na blootstelling aan kwikdampen positieve, spiegelende beelden oplevert. De Franse regering koopt de rechten op de daguerreotypie in 1839 en stelt deze voor algemeen gebruik beschikbaar. De daguerreotypie blijft tot ongeveer 1850 de meest gebruikte vorm van fotografie.

De oudst bewaard gebleven foto van de maan dateert uit 1851. Deze daguerreotypie is gemaakt door John Adams Whipple.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×