De levende foto’s van Arthur Mole

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn ontzettend veel foto’s gemaakt. Die van Arthur Mole springen er echter uit. Voor zijn ‘kiekjes’ liet hij namelijk duizenden soldaten, reservisten en andere medewerkers van het militaire apparaat optrommelen.

Mole maakte zijn levende foto’s vanaf een hoge toren. Hij zette de soldaten en reservisten op de grond eerst zo neer dat, van bovenaf gezien, afbeeldingen ontstonden. Vanaf zijn toren gaf hij de soldaten per megafoon vervolgens aanwijzingen als die net iets anders moesten gaan staan. Een behoorlijk tijdrovende klus. Eén foto kostte vaak een week van voorbereiding. De fotograaf werd hierbij geholpen door John D. Thomas.

Mole en Thomas maakten tijdens (en kort na) de Eerste Wereldoorlog een groot aantal van deze levende foto’s, waaronder bekende van president Woodrow Wilson, het Vrijheidsbeeld en de beroemde Liberty Bell. Voor laatstgenoemde foto werden maar liefst 25.000 soldaten opgetrommeld.
- advertentie -

Bekijk enkele van de beroemdste foto’s van Arthur Mole:

The Human Liberty Bell - Arthur Mole, 1918
The Human Liberty Bell – Arthur Mole, 1918
The Human US Shield - Arthur Mole, 1918
The Human US Shield – Arthur Mole, 1918
Human Statue of Liberty - Arthur Mole
Human Statue of Liberty – Arthur Mole
Arthur Mole
Arthur Mole
The Human American Eagle - Arthur Mole, 1918
The Human American Eagle – Arthur Mole, 1918
Living insignia of the 27th Division - Arthur Mole, 1915
Living insignia of the 27th Division – Arthur Mole, 1915
Woodrow Wilson - Arthur Mole
Woodrow Wilson – Arthur Mole
Living Emblem of the United States Marines - Arthur Mole, 1919
Living Emblem of the United States Marines – Arthur Mole, 1919

Interview met Arthur Mole (1962)
Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: