Dark
Light

De hartstochten van Rembrandt van Rijn

…aan de hand van vijftig etsen
Auteur:
2 minuten leestijd
Rembrandt, Zelfportret met Saskia, 1636. Ets, detail
Rembrandt, Zelfportret met Saskia, 1636. Ets, detail - Museum Rembrandthuis

In een nieuwe tentoonstelling in het Rembrandthuis in Amsterdam kunnen bezoekers via Rembrandts ogen naar de liefde kijken. Verschillende soorten liefdes. Van de dramatische liefde tot de speelse liefde en van ouderliefde en naastenliefde tot de liefde tussen mens en dier. Ook Rembrandts voorliefdes voor wandelen en het verzamelen van rariteiten komen aan bod.

De tentoonstelling Rembrandt en de liefde bevat vijftig etsen uit de eigen collectie van het museum. Er is ook aandacht voor Saskia Uylenburgh, de dochter van de burgemeester van Leeuwarden en Rembrandts grootste liefde. Het stel trouwde in 1634 en kreeg vier kinderen, waarvan er één bleef leven. Het huwelijk was geen lang leven beschoren. In 1642 sloeg het noodlot toe: Saskia overleed. Rembrandt was er kapot van.

Na Saskia zou Rembrandt nog liefdesrelaties hebben met Geertje Dircx en Hendrickje Stoffels. Hertrouwen deed hij echter nooit. En alleen van zijn eerste vrouw Saskia maakte de kunstenaar etsen. Rembrandts etste haar zowel op haar mooist, behangen met parels, als op haar kwetsbaarst, tijdens haar ziekbed.

Impressie van de tentoonstelling - Museum Rembrandthuis
Impressie van de tentoonstelling – Museum Rembrandthuis

Inlevingsvermogen

In de acht thema’s worden in de tentoonstelling Rembrandts voorliefdes, zowel in het leven als in de kunst, uit de doeken gedaan. Het Rembrandthuis:

“Rembrandt etste verschillende dramatische liefdes. Ze geven blijk van zijn passie voor grootse en meeslepende verhalen. Maar we zien in zijn prenten ook vaak de speelse liefde van alledaagse koppeltjes. Zijn voorstellingen over ouderliefde en naastenliefde tonen zijn grote inlevingsvermogen. En door de vele honden die rondsnuffelen in zijn etsen kunnen we vrij zeker stellen dat Rembrandt een ‘hondenmens’ moet zijn geweest.”

Het museum geeft aan de hand van zijn prenten ook inzicht in Rembrandts twee grootste hobby’s: het verzamelen van rariteiten voor zijn kunstcaemer en het maken van wandelingen in en rond Amsterdam.

Rembrandt, De drie bomen ( B 212 ), 1643. Ets en droge naald, enige staat.
Rembrandt, De drie bomen ( B 212 ), 1643. Ets en droge naald, enige staat. (collectie Teylers)

Volgens het Rembrandthuis dagen de etsen bezoekers uit om goed te kijken: “Het vertoon van liefde ligt er namelijk niet altijd dik bovenop.” Op een van Rembrandts beroemdste etsen, De drie bomen (1643), leveren aanzwellende wolken, de striemende regen en een eenzame groepje bomen een hoop dramatiek op. Er is ook een liefdespaar op het werk te vinden. Maar om hen te ontdekken moet menigeen twee keer kijken.

De tentoonstelling Rembrandt en de liefde loopt van 1 juli tot en met 15 oktober 2023.

Ook op Historiek: Rembrandt’s etsen

Boek: Rembrandt – Alle etsen op ware grootte afgebeeld

×