Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

De mythe van Merlijn en Stonehenge

Merlijn
Merlijn
De tovenaar Merlijn is een van de bekendste figuren uit de Middeleeuwse mythen en sagen. Volgens een van die mythen zou hij het wereldberoemde prehistorische monument Stonehenge hebben gebouw.

- ad -

De Mythe:

Merlijn de tovenaar staat in hoog aanzien bij de Britse koningen. Hij is niet alleen hun raadgever en ziener, maar lost zo nu en dan ook lastige klussen voor hen op zoals bijvoorbeeld het verslaan van draken.

Op een dag breekt er een oorlog uit tussen de Britten, onder leiding van de broers Uther en Pendragon, en de Saksen die geleid worden door Hengist. Merlijn, die dus aan de kant staat van de Britten en daar hoogste raadgever van de koningen is, voorspelt dat de Britten de oorlog zullen winnen. Hij voegt daar echter wel aan toe dat een van de koningen, Uther of Pendragon, tijdens de slag zal overlijden.

Merlijns woorden komen uit. Pendragon sneuvelt tijdens de oorlog met de Saksen die wel door de Britten gewonnen wordt. Koning Uther is zeer bedroefd over het overlijden van zijn broer Pendragon en voegt uit eerbetoon aan zijn gesneuvelde broer de naam Pendragon aan zijn eigen naam toe.

Daarnaast vraagt Uther aan Merlijn, die ook bekend staat als groot bouwer, een monument te bouwen ter nagedachtenis aan Pendragon. Merlijn laat hierop in één nacht tijd een serie grote stenen halen uit Ierland en stelt deze stenen in Stonehenge op.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!