Dark
Light

De mythe van Merlijn en Stonehenge

Auteur:
1 minuut leestijd
Zveentiende-eeuwse afbeelding van Stonehenge in de atlas van Blaeu, 1645
Stonehenge uit de atlas van Blaeu, 1645

Merlijn
Merlijn
De tovenaar Merlijn is een van de bekendste figuren uit de Middeleeuwse mythen en sagen. Volgens een van die mythen zou hij het wereldberoemde prehistorische monument Stonehenge hebben gebouw.

De Mythe:

Merlijn de tovenaar staat in hoog aanzien bij de Britse koningen. Hij is niet alleen hun raadgever en ziener, maar lost zo nu en dan ook lastige klussen voor hen op zoals bijvoorbeeld het verslaan van draken.

Op een dag breekt er een oorlog uit tussen de Britten, onder leiding van de broers Uther en Pendragon, en de Saksen die geleid worden door Hengist. Merlijn, die dus aan de kant staat van de Britten en daar hoogste raadgever van de koningen is, voorspelt dat de Britten de oorlog zullen winnen. Hij voegt daar echter wel aan toe dat een van de koningen, Uther of Pendragon, tijdens de slag zal overlijden.

Merlijns woorden komen uit. Pendragon sneuvelt tijdens de oorlog met de Saksen die wel door de Britten gewonnen wordt. Koning Uther is zeer bedroefd over het overlijden van zijn broer Pendragon en voegt uit eerbetoon aan zijn gesneuvelde broer de naam Pendragon aan zijn eigen naam toe.

Daarnaast vraagt Uther aan Merlijn, die ook bekend staat als groot bouwer, een monument te bouwen ter nagedachtenis aan Pendragon. Merlijn laat hierop in één nacht tijd een serie grote stenen halen uit Ierland en stelt deze stenen in Stonehenge op.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×