Dark
Light

De oorlogsherinneringen van Salo Muller

Auteur:
2 minuten leestijd
Salo Muller, 1969(CC BY-SA 3.0 - Eric Koch - Anefo - wiki)
Salo Muller, 1969(CC BY-SA 3.0 - Eric Koch - Anefo - wiki)

Eind november wordt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork weer een ooggetuigenlezing gehouden. Salo Muller zal dan herinneringen ophalen aan zijn pijnlijke jeugdjaren in de oorlog.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden vaker ooggetuigenlezingen gehouden. Overlevenden van de Holocaust vertellen dan over hun oorlogservaringen en gaan na afloop met het publiek in gesprek.

Salo Muller werd in 1936 in Amsterdam geboren. Nadat zijn ouders waren opgepakt kwam Salo, via de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg, terecht bij zijn oom Louis en tante Ju. Muller:

“Ik was weg uit die rare crèche, en weer veilig bij mijn oom en tante. Totdat ik zag dat mijn tante een klein koffertje inpakte. Dat was voor mij. Ik moest dezelfde avond alweer weg. Nu begon mijn tocht langs verschillende adressen. Van Amersfoort naar Zaandijk, naar Koog aan de Zaan en naar Friesland. Ik vond het naar en eng om onderweg te zijn. Je ging naar het onbekende, waar je steeds weer met nieuwe, vreemde mensen moest omgaan.”

Uiteindelijk verbleef Salo, onder de schuilnaam Japje Mulder, tot het eind van de oorlog bij pleegouders in het Friese Ureterp. Toen tante Ju na de bevrijding Salo kwam ophalen, raakte hij helemaal in de war. Moest hij nu ook weer uit Ureterp weg? En zou hij nu zijn vader en moeder weer terugzien? De angst om alweer onderweg te zijn naar een onbekende omgeving, maakte Salo ziek en onzeker.

Na de oorlog werd Salo fysiotherapeut en maakte in deze functie de grote successen van Ajax in de jaren zeventig mee. Hij zat naast Rinus Michels op de bank en behandelde de kwetsuren van grote voetballers zoals Johan Cruijff.

De pijnlijke jeugd van Salo is van grote invloed geweest op zijn verdere leven. “Ik had last van extreme verlatingsangst, vooral bij Europese uitwedstrijden met het gouden Ajax van Rinus Michels, Piet Keizer en Johan Cruijff.” Tot op de dag van vandaag loopt Salo rond met de vraag “Hoe heeft dit kunnen gebeuren?”

De lezing van Salo Muller in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag 27 november om 14.00 uur. Na afloop zal hij zijn boek Tot vanavond en lief zijn hoor… signeren. Toegang tot de lezing is bij de prijs van het museum inbegrepen.

Boek: Tot vanavond en lief zijn hoor! Oorlogsherinneringen van Salo Muller

×