Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

De zussen Tatin en de Tarte Tatin

1 minuut leestijd
Tarte Tatin - cc
Tarte Tatin - cc

Iedereen kent de vraag “wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.

In deze rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.

De zussen Tatin en de Tarte Tatin

Tarte Tatin - closeup - cc
Tarte Tatin – closeup – cc
De Tarte Tatin is ”een appeltaart op zijn kop“ met een laagje gekarameliseerde suiker. De taart is naar verluidt in 1889 per ongeluk gecreëerd door de zussen Stéphanie en Caroline Tatin, die het hotel Tatin uitbaatten in het dorpje Lamotte-Beuvron in het midden van Frankrijk, 175 kilometer ten zuiden van Parijs.

Op een dag zou Stéphanie vergeten hebben voor de lunch tijdig een dessert te bereiden. Volgens een ander verhaal zou zij door Parijzenaars die kwamen jagen, aan de praat zijn gehouden. Op het laatste moment sneed zij wat oudere appels in stukjes, mikte ze in de pan, strooide er suiker over heen, bedekte het geheel met een deeglaag en zette de vorm in de oven. De taart kwam na 25 minuten ter wereld, nog steeds ondersteboven. Stéphanie draaide de taart vervolgens om en serveerde hem alsof er niets aan de hand was. De taart smaakte goed, met de gekarameliseerde suiker en het niet door appelvocht aangetaste deeg als bijzonderheid.

Hotel Tatin in Frankrijk - cc
Hotel Tatin in Frankrijk – cc
Na de dood van de zusters (in 1911 en 1917) werd de smakelijke vergissing ontdekt door een Parijse gastronoom. Het hotel Tatin bestaat nog altijd. Lamotte-Beuvron is tegenwoordig een klein culinair bedevaartsoord. De Tarte Tatin is in zwang gebleven, ook als de vulling niet van appel is. Het originele recept is eenvoudig en er bestaan ondertussen heel wat varianten van. De vulling kan bestaan uit andere vruchten, maar ook uit gegrilde groenten of tamme kastanjes.

~ Girbe Buist
www.buistbelevingsprojecten.nl

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie (onder meer Open Universiteit) heeft hij 25 jaar gewerkt als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Sinds twee jaar is hij eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten en houdt hij zich bezig met projectmanagement, tekstproducties en fondsenwerving. Daarnaast is hij freelancejournalist en schrijft hij boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed. Verder geeft hij rondleidingen in de Hanzestad Zwolle. Sinds kort schrijft hij voor Historiek de rubriek Taalmuseum.

Voor meer informatie zie de website www.buistbelevingsprojecten.nl

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.314 actieve abonnees)

"Geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken voor een breed publiek."

Meer informatie over ons project