Dark
Light

Derde laag behang gevonden in landhuis Oud-Amelisweerd

1 minuut leestijd

Oud-Amelisweerd in Bunnik – Foto: CC/Loranchet
Tijdens de restauratie van achttiende-eeuws Chinees papieren behang in landhuis Oud-Amelisweerd in Bunnik is een derde laag beschilderd behang ontdekt. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) spreekt van een “verbluffende ontdekking”.

De ontdekking is gedaan in de salon van het landhuis. Achter het achttiende-eeuwse Chinese papieren behang in deze salon bleek nog een behang bewaard gebleven.


Dit op linnen geschilderd behangsel toont grote, geschilderde trompe-l’oeil-lijsten tegen een groene achtergrond. Opmerkelijk is dat zich achter deze schildering nóg een geschilderde voorstelling bevindt. De RCE:

Bij het onderzoeken van het linnen behangsel dat tevoorschijn kwam na de afname van het Chinese behang zagen de restauratoren in strijklicht verfstreken die niet zichtbaar waren aan het groene verfoppervlak. Deze lijnen werden overgetrokken op plastic. Met röntgenfotografie en opnamen met een thermische camera en infrarood reflectografie kon door de verflaag worden ‘heen gekeken’.

Zo werd duidelijk dat zich onder deze laag een rijke voorstelling bevindt van een met guirlandes gedecoreerde vaas en medaillons in geschilderde kaders. De schilderingen hebben volgens de onderzoekers een grote mate van verfijning en detaillering en blijken volledig intact te zijn onder de groene verf.

Er zijn plannen om het behang in later stadium virtueel te reconstrueren. Hiervoor is de kamer in zijn geheel met infraroodtechnieken verder onderzocht.

Zorgvuldige analyse van de opnamen wees uit dat de geschilderde kaders in vorm zijn gewijzigd. Het op linnen geschilderde behangsel moet dus maar liefst drie verschillende fasen hebben gehad in een korte periode van ongeveer 40 jaar tijd. Heel bijzonder is dat deze veranderingen die zich vanaf de bouw van het huis omstreeks 1770 kort na elkaar hebben voltrokken, gaaf bewaard zijn gebleven.

De RCE werkt bij het onderzoek samen met de Technische Universiteit Delft.

×