Week van de koloniale geschiedenis

Deventer haalt Turkse herinneringen op

Deel van het borduurwerk
Het Historisch Museum Deventer speelt met de tentoonstelling Hatiralar (Turks voor herinnering) in op de landelijke viering van 400 jaar diplomatieke relaties tussen Nederland en Turkije.

Het museum toont onder meer een achttiendelig borduurwerk dat in 2004 door Deventer vrouwen van Turkse afkomst werd gemaakt. Met het borduurwerk vertelden zij over hun komst naar Deventer in de jaren zestig. De vrouwen gingen eerder in gesprek met de Deventer kunstenaar Frank Prinsen.Die luisterde naar hun ervaringen en verwerkte ze vervolgens in een borduurontwerp van achttien meter. De vrouwen werkten vervolgens een half jaar aan het grote borduurwerk.

- advertentie -

Het tweede deel van de expositie wordt gevormd door achttien Deventenaren, die een herinnering aan Turkije hebben.

De Deventenaren brengen hun herinneringen aan Turkije in beeld met alledaagse voorwerpen of juist met een uniek voorwerp zoals een blinkende zilveren kris en een gekalligrafeerde handtekening van een Sultan. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, waarin herinneringen aan Turkije van de zesendertig inwoners van Deventer zijn gebundeld.


Kris – Foto: Historisch Museum Deventer

De tentoonstelling Hatiralar loopt van 16 maart tot en met 6 mei 2012

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: