Dark
Light

Dienstkalender Heinrich Himmler gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
Heinrich Himmler tijdens een bezoek aanb Dachau, 1936 (Bundesarchiv - cc)
Heinrich Himmler tijdens een bezoek aan Dachau, 1936 (Bundesarchiv - cc)

In een archief in Rusland is een dienstkalender van de beruchte nazi Heinrich Himmler ontdekt. Dat melden Duitse media. Heinrich Himmler was het hoofd van de SS en Gestapo en wordt algemeen beschouwd als een van de hoofdverantwoordelijken voor de Holocaust.

Heinrich Himmler in 1942
Heinrich Himmler in 1942
De gevonden documenten bevatten onder meer logboeken, persoonlijke agenda’s en notities over militaire beslissingen. De Duitse krant Bild heeft de hand weten te leggen op de stukken en publiceerde er dinsdag voor het eerst uit. Het blijft de komende tijd in verschillende edities publiceren uit de stukken. De documenten zijn belangrijk omdat ze nog maar eens aantonen hoe nauw betrokken Himmler was bij de massamoord op de Joden.

In een passage schrijft Himmler dat hij bijna flauw viel toen tijdens een executie in Minsk het brein van een Jood op zijn jas terechtkwam. En in 1943 schrijft Himmler dat hij met eigen ogen heeft gezien hoe effectief dieselmotoren waren bij het ombrengen van gevangenen in de gaskamers van vernietigingskamp Sobibor. Op dezelfde dag organiseert de SS een groot diner ter ere van Himmler.

Elders schrijft de SS’er dat hij heeft gevraagd om nieuwe waakhonden in Auschwitz. De dieren moeten in staat zijn gevangenen in stukken te scheuren.

Persoonlijk leven

Heinrich Himmler met vrouw en dochter
Heinrich Himmler met vrouw en dochter
De stukken tonen niet alleen aan hoezeer Himmler werk maakte van het uitroeien van Joden, ze geven ook een beeld van zijn persoonlijk leven. Zo is in de documenten bijvoorbeeld veel informatie te vinden over zijn reisschema’s en activiteiten naast het werk.

In de jaren tachtig doken in Israël al eens privédocumenten van Himmler op. Deze stukken gaven met name inzicht in de familierelaties van Himmler, met name de relatie tot zijn vrouw Marga. In 2014 verscheen een boek met daarin de correspondentie tussen Heinrich en Marga Himmler, evenals stukken uit de dagboeken van Marga en van Gudrun, de dochter van het stel.

Uit de nu ontdekte stukken wordt duidelijk dat Himmler dagelijks belde met zijn vrouw en dochter.

De documenten worden momenteel geanalyseerd door het Duitse Historisch Instituut (DHI).

Lees ook: Briefwisseling tussen Heinrich Himmler en zijn vrouw
Meer Tweede Wereldoorlog
Boek: Heinrich Himmler. De architect van de holocaust

×