Heinrich voelde zich meteen aangetrokken tot Marga, die volledig aan zijn vrouwenideaal voldeed met haar blonde haar en blauwe ogen. Maar ook hun opvattingen stemden overeen: ze hadden beide een hekel aan democratie, Joden (‘dat Jodentuig’) en leidden aan mensenverachting (‘wat zijn de mensen toch slecht en gemeen’).
De SS-leider schreef zijn echtgenote over het weer, de drukte op zijn werk en het rapport van hun dochter Gudrun. Koetjes en kalfjes dus; onvermeld blijven de misdaden waartoe hij – “jullie pappie” – in diezelfde jaren opdracht gaf.
Nog altijd worstelt de geschiedschrijving met de Holocaust. Ook in Oost-Europa is er nog veel onduidelijkheid over talloze zaken. Een van de vragen is of en in hoeverre ook de Waffen-SS betrokken was bij oorlogsmisdaden in Oost-Europa. Volgens sommigen was de Waffen-SS bovenal een gewone militaire organisatie die verwikkeld raakte in de strijd aan het front.
De originele deur van concentratiekamp Buchenwald, met daarop de beruchte tekst Jedem das Seine (ieder het zijne), wordt de komende tijd gerestaureerd. Bij de toegangspoort van het kamp wordt in de tussentijd een replica geplaatst.
In Israël zijn honderden brieven, notities en foto’s uit het archief van nazikopstuk Heinrich Himmler opgedoken. De documenten blijken jarenlang in een woning in Israël te hebben gelegen en belandden uiteindelijk in een privéarchief.
Bij een veilinghuis in Bristol wordt eind maart een tot nu toe onbekende foto geveild waarop Heinrich Himmler (1900-1945), kort na zijn overlijden, is te zien. De onbekende foto werd volgens veilinghuis Dreweatts enkele minuten na het overlijden van Hitlers handlanger genomen door de Britse korporaal Guy Adderley. Heinrich Himmler was op 20 mei 1945 aangehouden door een Britse controlepost.