In juli 1944 probeerde een groep hooggeplaatste Duitse militairen, politici en prominente burgers om Adolf Hitler uit de weg te ruimen en een staatsgreep te plegen. Deze coup staat bekend als Operatie Walküre of als het Juli-complot. De staatsgreep mislukte hopeloos.
Een Frans team, bestaande uit een hoofdredacteur van een militair tijdschrift, een militair specialist, een hoogleraar geschiedenis en een vormgever van data, laat in meer dan 250 infographicszien wat een infanteriedivisie is, hoe Operatie Barbarossa verliep, welke wapens door welke landen werden gebruikt, hoe de concentratiekampen functioneerden, welke verliezen Duitsland
Wat Himmler betreft toonde het verhaal van Mordechai aan dat de “bolsjewistische-Jood” er altijd op slinkse wijze op uit was om Arische volkeren te vernietigen.
Heinrich Himmler (1900-1945). Reichsführer van de SS, verantwoordelijk voor concentratiekampen en Holocaust, en felle antisemiet.
In een archief in Rusland is een dienstkalender van de beruchte nazi Heinrich Himmler ontdekt. Dat melden Duitse media.
Hoe verging het de kinderen van nazi-leiders, en hoe dachten zij over de daden van hun vaders?
Heinrich voelde zich meteen aangetrokken tot Marga, die volledig aan zijn vrouwenideaal voldeed met haar blonde haar en blauwe ogen. Maar ook hun opvattingen stemden overeen: ze hadden beide een hekel aan democratie, Joden (‘dat Jodentuig’) en leidden aan mensenverachting (‘wat zijn de mensen toch slecht en gemeen’).
De SS-leider schreef zijn echtgenote over het weer, de drukte op zijn werk en het rapport van hun dochter Gudrun. Koetjes en kalfjes dus; onvermeld blijven de misdaden waartoe hij – “jullie pappie” – in diezelfde jaren opdracht gaf.
Nog altijd worstelt de geschiedschrijving met de Holocaust. Ook in Oost-Europa is er nog veel onduidelijkheid over talloze zaken. Een van de vragen is of en in hoeverre ook de Waffen-SS betrokken was bij oorlogsmisdaden in Oost-Europa. Volgens sommigen was de Waffen-SS bovenal een gewone militaire organisatie die verwikkeld raakte
De originele deur van concentratiekamp Buchenwald, met daarop de beruchte tekst Jedem das Seine (ieder het zijne), wordt de komende tijd gerestaureerd. Bij de toegangspoort van het kamp wordt in de tussentijd een replica geplaatst.