Dark
Light

Dierenprogramma Waku Waku terug op televisie

2 minuten leestijd
Waku Waku - Logo uit het intromuziekje
Waku Waku - Logo uit het intromuziekje (Stil Youtube)

Na ruim twintig jaar keert het populaire televisieprogramma Waku Waku vandaag weer terug op de buis. Het quizprogramma waarin deelnemers pluchen aapjes moeten zien te verzamelen heeft wel een nieuwe presentator: Sosha Duysker, onder meer bekend van haar werk voor Het Klokhuis en Keuringsdienst van waarde.

Waku Waku was veertien jaar lang te zien op televisie (1988-2001) en werd aanvankelijk gepresenteerd door Rob Fruithof. Later namen Sybrand Niessen en Paula Udondek het stokje van hem over. Het televisieprogramma maakt bij veel (wat oudere) kijkers nostalgische gevoelens los. Waku Waku was dan ook tamelijk populair. In de beginjaren keken er wekelijks zo’n twee miljoen mensen naar.

Aapjes

Het spelprogramma werd steevast ingeleid met een kort herkenningslied, ingezongen door Ruth Jacott, waarin de kijkers te horen kregen dat we veel gemeen hebben met “de dieren om ons heen”. Daarna kwam de presentator de studio binnen met een ‘dier van de week’ om vervolgens de vier quizkandidaten, altijd bekende Nederlanders, kort te introduceren. Hierna werden er allerlei dierenvragen op de deelnemers afgevuurd. Bij ieder goed antwoord ontving men een pluchen aapje. De deelnemers speelden altijd voor een zelfgekozen goed dierendoel. Ook in de vernieuwde versie is dat het geval.

Wak Waku-presentatrice Sosha Duysker – Foto:Annemieke van der Togt / KRO-NCRV

Het programma wordt nu opnieuw uitgezonden door KRO-NCRV dat naar eigen zeggen de liefde en kennis voor de natuur bij jong en oud aan de hand van “zinnige en onzinnige dierenweetjes” wil vergroten. De deelnemers krijgen vragen over het gedrag van dieren aan de hand van video’s die speciaal voor het programma in de Nederlandse dierentuinen zijn opgenomen.

Dagelijks

Anders dan voorheen zal het programma niet wekelijks maar dagelijks uitgezonden worden. Na vier weken strijden wordt in de vijfde week in de finale duidelijk wie de meeste aapjes heeft verzameld en dus de grootste dieren- en natuurkennis bezit van dit seizoen. De komende weken zijn onder meer de volgende deelnemers in het programma te zien: Dylan Haegens, Dionne Slagter, Hugo Kennis, Ron Boszhard, Marije Zuurveld, Bizzey, Kim-Lian van der Meij, Jasmine Sendar en Jeangu Macrooy.

Boswachter Tim Hogenbosch komt geregeld langs om dingen te vertellen over het dierenrijk en de natuur in Nederland.

Naast het reguliere seizoen is er vanaf 5 december drie weken lang dagelijks een wintereditie te zien van het vernieuwde Waku Waku. Ook hier ligt de presentatie in handen van Sosha Duysker.

Waku Waku is vanaf maandag 17 oktober om 18.25 uur dagelijks bij KRO-NCRV op NPO Zapp.

Integrale aflevering van Waku Waku met Bassie & Adriaan:

×