Dark
Light

Dik Bruynesteyn, 65 jaar sporttekeningen

Auteur:
2 minuten leestijd
Eerste aflevering van Appie Happie
Eerste aflevering van Appie Happie

John McEnroe alias 'De Mekkeraar' - Dik Bruijnesteijn
John McEnroe alias ‘De Mekkeraar’ – Dik Bruijnesteijn
Dik Bruynesteyn, de bekende sporttekenaar en karikaturist werd vooral bekend door de strip Appie Happie en zijn optredens bij Sport in Beeld, het latere Studio Sport. Na 65 jaar sporttekeningen te hebben gemaakt is veel van zijn originele werk vanaf 27 oktober te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn.

‘Dik Bruynesteyn, 65 jaar sporttekeningen’ heet de tentoonstelling die volledig gewijd is aan de bekende tekenaar. Bruynesteyn, karikaturist, striptekenaar, cartoonist of, zoals hij het zelf noemde poppetjestekenaar, kon als geen ander het karakter van de geportretteerde uit zijn prenten laten spreken. Bruynesteyn was ook een observator:

“Niet alleen de grootte van de kin of de neus zijn belangrijk, maar vooral ook hoe dat allemaal in beweging komt!”

John de Wolf volgens Dik Bruynesteyn
John de Wolf volgens Dik Bruynesteyn


Zijn tekencarrière begon op de voetbalvelden. Tijdens de wedstrijden maakte hij tekeningen die hij later uitwerkte. Later, in 1953, trad Bruynesteyn in dienst van ‘Het Vrije Volk’ als journalist-tekenaar. Als snel kreeg hij een eigen rubriek ‘Wat een week’, een getekend verslag van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen week. Van 1959 tot en met 1990 was Bruynesteyn te zien bij ‘Sport in Beeld’.

Het snelle televisiemedium maakte Bruynesteyn tekenstijl ook sneller. De uit tijdnood geboren vereenvoudiging maakt zijn werk ook sprekender. Bruynesteyn werd een bekende Nederlander. In 1971 kwam Bruynesteyn met de strip Appie Happie. De strip verscheen in veel kranten als dagstrip en is later in albums verschenen.

Toen Bruynesteyn afscheid nam van Appie Happie wilde hij zich storten op zijn laatste boek, dat ‘Dik Tevreden’ zou moeten gaan heten. Het zou een terugblik op zijn werk als karikaturist worden. Dik heeft zijn plan door gezondheidsredenen niet meer kunnen realiseren.

Ter gelegenheid van de expositie komt er toch een boek uit onder dezelfde titel; Dik Tevreden, Dik Bruynesteyn, 65 jaar sporttekeningen waarin onder meer Freek de Jonge, Jan Mulder, Hans Wiegel en Ard Schenk hun herinneringen ophalen aan deze zeer getalenteerde poppetjestekenaar.

Bruynesteyn schatte de omvang van zijn karikaturen op zo’n twaalf- dertienduizend. Er is echter ook heel veel verdwenen. De bewaarde topstukken en veel memorabilia zijn echter nu te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoornm, de stad waar Bruynesteyn tot zijn dood, vorig jaar, woonde.

De tentoonstelling Dik Bruynesteyn, 65 jaar sporttekeningen is te zien van 27 oktober 2013 tot en met 2 februari 2014.

Eerste aflevering van Appie Happie
Eerste aflevering van Appie Happie
×