Dark
Light

Documentaire: Italiaanse ijszusters in Eindhoven

1 minuut leestijd

Nu de zomer echt lijkt te zijn begonnen heeft Holland Doc de documentaire ‘IJszusters’ online gezet. Deze documentaire draait om de zussen Lucchesi uit Eindhoven. Zij behoren tot een tweede generatie Italiaanse ijsmakers.

In de documentaire vertellen de zussen over hun eigen familiegeschiedenis. Hun vader, Iacopo Lucchesi kwam in 1929 vanuit Toscane naar Nederland om te werken.


In 1934 begon hij de ijsfabriek Firenze in Eindhoven. Het ijs werd aanvankelijk verkocht via ijskarretjes, maar in 1949 opende de eerste ijssalon de deuren. Inmiddels is het bedrijf in Eindhoven niet meer weg te denken en zijn ook elders salons van de ijsmakersfamilie te vinden.

In de documentaire vertellen de drie dochters van Lucchesi, Rita, Alina en Marina, met humor, emotie en Italiaanse vrolijkheid over de familiegeschiedenis van vier generaties Toscaanse Brabanders.

1001 Italianen

De documentaire is onderdeel van het project 1001 Italianen. Hiervoor worden Italianen geportretteerd die vanaf de jaren veertig als eerste arbeidsmigranten naar Nederland kwamen. Met het project wordt herdacht dat het zestig jaar geleden is dat Nederland en Italië gingen samenwerken op het gebied van arbeidsmigratie. De meeste Italianen die naar Nederland trokken gingen werken in de mijnen in Limburg of bij Hoogovens.

De documentaire is tot en met zondag 14 juli te bekijken op de website van Holland Doc 24

~ Lilian Ahlers

Trailer van de documentaire

×