Dark
Light

‘Donald Trump = Adolf Hitler’

Presidentskandidaat steeds vaker vergeleken met nazi-leider
Auteur:
2 minuten leestijd
Donald Trump in september 2015 (Michael Vadon - cc)
Donald Trump in september 2015 (Michael Vadon - cc)

De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto heeft zich in een interview zeer fel uitgelaten over de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Volgens de president komt de retoriek van de veelbesproken zakenman en politicus overeen met die van Adolf Hitler en Benito Mussolini. Het is zeken niet de eerste keer dat Trump met de beruchte nazi-leider wordt vergeleken.

Adolf Hitler tijdens een speech
Adolf Hitler tijdens een speech
President Enrique Pena Nieto liet zich niet eerder zo heftig uit over Donald Trump. In het interview gaf hij ook aan zeker niet te gaan betalen voor een muur die Trump bij de Amerikaans-Mexicaanse grens wil bouwen.

“Er zijn, helaas, periodes in de geschiedenis geweest waarin dit soort retoriek leidde tot zeer onheilspellende gebeurtenissen. […] Dit is zoals Mussolini aan de macht kwam, en dit is zoals Hitler aan de macht kwam. Ze maakten misbruik van een situatie waarin de mensheid zich na een economische crisis bevond.”

Volgens de president komt Trump steeds met makkelijke oplossingen voor problemen die helemaal niet zo simpel zijn. Donald Trump liet zich eerder zeer negatief uit over de Mexicanen. Hij kwalificeerde hen als ‘verkrachters en drugssmokkelaars’. Toen hij afgelopen zomer zijn kandidatuur voor het presidentschap bekendmaakte zei hij:

“Als Mexico het eigen volk de grens over stuurt, sturen ze ons niet de besten. Ze sturen mensen met problemen: ze nemen drugs en misdaad mee. Het zijn verkrachters.”

Eerdere vergelijkingen

De veelbesproken republikein wordt al geruime tijd door zijn critici vergeleken met Hitler. Eerder zei voormalig president Calderón van Mexico al dat Trump racistisch is en doet denken aan Hitler. En de Mexicaans-Amerikaanse actrice Eva Longoria vergeleek hem vorig jaar naar aanleidingen van zijn negatieve uitlatingen over Mexicanen ook met de nazi-leider.

Toen Trump eind vorig jaar liet weten een plan te hebben om moslims de toegang tot het land te ontzeggen, werd hij in de media veelvuldig vergeleken met Hitler.

Afgelopen week ontstond nog ophef toen Trump zijn aanhangers tijdens een bijeenkomst in Orlando vroeg de arm op te heffen en een stembelofte te doen. Met name op social media werd massaal de gelijkenis met de Hitler-groet gemaakt. Sommige politiek commentatoren sluiten niet uit dat Trump bewust op zoek gaat naar acties die doen denken aan Adolf Hitler. Enerzijds omdat hem dat veel publiciteit oplevert en anderzijds omdat hij zijn criticasters dan weg kan zetten als overdreven achterdochtig. Tegenover ABC’s televisieshow Good Morning America liet de presidentskandidaat deze week weten helemaal niet blij te zijn met de vergelijking met de Hitler-groet. De vergelijking vindt hij belachelijk.

De populaire komiek Louis C.K. wond er afgelopen weekend geen doekjes om. In een bericht aan zijn fans schreef hij:

“Hou alsjeblieft op met stemmen op Trump. Het was een tijdje leuk, maar deze man is Hitler. Daar bedoel ik mee dat we nu als Duitsland in de jaren dertig zijn. Denk je dat zij het zagen aankomen? Hitler was gewoon een hilarische en verfrissende gast met een gek kapsel die zomaar wat zei.”

De stiefzus van Anne Frank, Eva Schlos, publiceerde eind januari een opiniestuk waarin ze Trump vergeleek met Hitler. Zij schreef in haar opiniestuk dat Donald Trump zich als een “nieuwe Hitler” gedraagt door aan te zetten tot racisme. Als de republikein de volgende president van de Verenigde Staten wordt, is dat volgens haar een complete ramp.

Boek: Woede – Over Trumps presidentschap

×