Stiefzus Anne Frank vergelijkt Donald Trump met Adolf Hitler

Ter gelegenheid van de Internationale Holocaust herdenking schreef de stiefzus van Anne Frank, Eva Schloss, een opiniestuk in Newsweek. Hierin vergelijkt ze de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump met Adolf Hitler.

De 86-jarige Eva Schloss was bevriend met Anne Frank, tot die in 1942 moest onderduiken. Na de oorlog trouwende haar moeder Fritzi met Annes vader Otto Frank. Zelf overleefde Eva Schloss de Holocaust. Ze zat gevangen in Auschwitz. Haar vader en broer overleefden de oorlog niet.

Schloss schrijft in haar opiniestuk dat Donald Trump zich als een “nieuwe Hitler” gedraagt door aan te zetten tot racisme. Als de republikein de volgende president van de Verenigde Staten wordt, is dat volgens haar een complete ramp.

In haar artikel gaat ze ook in op de huidige vluchtelingenproblematiek. Schloss vindt het onbegrijpelijk dat zoveel landen tegenwoordig de grenzen weer willen sluiten. Ze wijst erop dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog minder slachtoffers zouden zijn gevallen wanneer de wereld meer Joodse vluchtelingen had geaccepteerd. Het opzeggen van het verdrag van Schengen is in haar ogen dan ook geen goed idee.

- advertentie -

“Ik weet nog hoe boos iedereen was toen de Berlijnse Muur in 1961 gebouwd werd. En nu bouwt iedereen opnieuw muren om mensen buiten te houden.”

Retoriek

Het is niet voor het eerst Donald Trump vergeleken wordt met Adolf Hitler. De voormalige gouverneur van New Jersey, Christine Todd, zei eind vorig jaar bijvoorbeeld dat de controversiële presidentskandidaat zich van dezelfde retoriek bedient als Hitler.

Boek: Donald Trump. Iedereen houdt van mij

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: