Dark
Light

Pietro Pacciani (1925-1998) – Het monster van Florence

Auteur:
3 minuten leestijd
Florence / Firenze
Florence / Firenze (CC0 - Walkerssk - Pixabay)

Pietro Pacciani werd verantwoordelijk geacht voor een reeks dubbele moorden die tussen 1974 en 1985 werden gepleegd in het Italiaanse Firenze (Florence). Het leverde hem na een omstreden proces een veroordeling op van veertien maal levenslang en de bijnaam “Il mostro di Firenze”. Het blijft tot op de dag van vandaag echter nog voor velen een open vraag of de man wel de echte dader was. Een kijk op de moorden die Italië jarenlang in de ban hielden:

Hoe het allemaal begon

Pasquale Gentilcore en Stefania Pettini
Pasquale Gentilcore en Stefania Pettini
In de ochtend van de veertiende september 1974 vond een toevallige voorbijganger de lichamen van de achttienjarige Stefania Pettini en haar negentienjarige vriend Pasquale. Beiden bleken neergeschoten te zijn in hun auto, maar wat vooral de kranten haalde waren de met een mes toegebrachte gruwelijke verminkingen rond de schaamstreek en borsten van de jonge vrouw.

De zaak raakte in de vergetelheid tot in juni 1981 opnieuw een dubbele moord werd gepleegd waarbij een jong stel in hun auto was neergeschoten en waar ook nu een jonge vrouw op gelijkaardige wijze als bij de moord enkele jaren voordien werd verminkt. Nauwelijks enkele maanden later, in oktober 1981, vond in één van de buitenwijken van Firenze alweer een moordpartij plaats waarbij een jong koppel in hun voertuig werd neergeschoten en de vrouw met messteken zwaar werd toegetakeld.

Vanaf toen volgden de moorden zich met een zekere regelmaat op en werd het voor de politie stilaan duidelijk dat een psychopathische seriemoordenaar aan het werk was. In de daaropvolgende jaren werden nog vier gelijkaardige dubbele moorden op jonge koppeltjes gepleegd. Telkens was de modus operandi dezelfde. De ongelukkigen werden in hun auto neergeschoten waarna de dader de geslachtsorganen van de vrouwelijke slachtoffers met messteken verminkte.

De jacht op een seriemoordenaar

Het onderzoek naar de dader van de dubbele moorden bleef, hoe goed de speurders ook hun best deden, voortduren en raakte ondanks de vele honderden sporen die minutieus werden onderzocht niet opgelost. De onrust bij de bevolking nam gaandeweg toe en toen de media lucht kregen dat de dader in een brief aan de officier van justitie die het onderzoek leidde de spot had gedreven met de incompetentie van de politie, was het hek van de dam.

De zaak bleef de publieke opinie heftig beroeren in zoverre dat de regering noodgedwongen een beloning uitloofde van vijfhonderd miljoen lire, omgerekend ongeveer 250.000 euro, aan al wie een aanwijzing kon geven die zou leiden tot de aanhouding van de dader. Die aanpak leek op het eerste gezicht succes te hebben want algauw maakte een tip de link met een oude moordzaak uit 1968 waarbij ene Stefano Mele zijn 32-jarige vrouw en haar minnaar in hun voertuig neerschoot. Op de koop toe wees ballistisch onderzoek uit dat zowel bij die moord net als bij de recente dubbele moorden hetzelfde vuurwapen werd gebruikt. De speurders zaten evenwel met een probleem: Stefano Mele kon onmogelijk de dader zijn van de recente reeks dubbele moorden aangezien hij op het ogenblik dat deze gepleegd werden nog zijn straf uitzat in de gevangenis voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Daarnaast vroegen de onderzoekers zich af hoe er sprake kon zijn van eenzelfde wapen bij al de moorden.

Een dubieuze ontknoping

Bericht over de veroordeling van Pietro Pacciani - De Volkskrant, 02-11-1994
Bericht over de veroordeling van Pietro Pacciani – De Volkskrant, 02-11-1994 (Delpher)
Verschillende vroegere theorieën over wie de dader kon zijn werden opnieuw onder de loep gehouden, maar al even vlug weer opgeborgen. Toen kwam plots als een godsgeschenk de 68-jarige Pietro Pacciani in beeld. Niet verwonderlijk want de man beantwoordde vrijwel in alle opzichten aan het daderprofiel dat de politie voor ogen had. Pacciani bezat immers niet alleen een indrukwekkend strafblad, maar was in het verleden ook meermaals veroordeeld wegens geweldpleging en seksueel misbruik van zijn twee dochters. Bij een huiszoeking in zijn woonst vonden de speurders bovendien een overvloed aan pornografisch materiaal en een grote verzameling krantenknipsels met betrekking tot de moorden. Voor de officier van justitie was dit genoeg belastend bewijsmateriaal en op 13 januari 1993 werd Pacciani gearresteerd op verdenking de dader te zijn van de reeks dubbele moorden.

Het verdere verhaal

Na een lang proces werd Pacciani in november 1994 schuldig bevonden en veroordeeld tot veertien maal levenslang. De man tekende echter hoger beroep aan en werd tegen alle verwachtingen in wegens gerede twijfel vrijgesproken. De vrijspraak veroorzaakte enorm veel ophef bij de bevolking zodat het Italiaans hooggerechtshof de opdracht gaf een nieuw proces aan te spannen. Zover kwam het niet want op 22 februari 1998 overleed Pacciani aan de gevolgen van een hartinfarct.

Het blijft tot op heden een open vraag of Pietro Pacciani wel de echte dader was of het slachtoffer van een in de haast afgesloten onderzoek onder druk van de publieke opinie…

Gepassioneerd door vreemde culturen en de geschiedenis van het vroege neolithicum tot aan onze moderne tijden schrijft Rudi Schrever al verscheidene jaren op regelmatige basis artikelen voor Historiek.net en andere gespecialiseerde vakbladen. Verder is hij bestuurslid van de Geschied- en Heemkundige kring van de Brusselse deelgemeente Laken. [email protected]

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×