Dark
Light

Duits notitieboekje bevat zeldzaam oorlogsverslag

1 minuut leestijd

In het Drents Archief is een notitieboekje opgedoken dat een Duits oorlogsverslag blijkt te bevatten. Het gaat om een zeldzaam document omdat er weinig informatie is over de aftocht van de Duitsers, vanuit hun perspectief.

Het boekje is volgens het Drents Archief aan het eind van de Tweede Wereldoorlog achtergelaten in Noord Nederland en was tot voor kort onbekend. Nadat het in 2008 boven water kwam is het vertaald. Het blijkt om een zeldzaam document te gaan.

Aftocht Hoogeveense vaart

Het boekje is van de Duitse officier Otto Specht. Hij doet verslag van de pogingen van het Duitse leger om de geallieerden langs de Hoogeveensche Vaart in Drenthe tegen te houden. Uiteindelijk moet de eenheid zich op 10 april 1945 terugtrekken. Via Beilen, Assen, Eelde en Zoutkamp trekt de eenheid zich terug. Omdat de eenheid tijdens de vlucht uit elkaar valt, zit Specht uiteindelijk achter de dijk aan de Lauwerszee te wachten op wat komen gaat.

Volgens archivaris Joke Wolff van het Drents Archief is het boekje van grote waarde: “‘Er is weinig bekend van wat de Duitsers toen deden of dachten. Een Duits verslag van de chaotische oorlogsperikelen is dan ook een zeldzaam verschijnsel”, zegt ze tegenover het ANP.

Het boekje, dat in totaal 128 pagina’s telt, wordt uitgegeven onder de titel Aftocht en bevrijding. Het notitieboekje van Hauptmann Specht.

×