/

Het dagboek van Benno ter Berg

Stuk van het Jaar-inzending van het Drents Archief
Het Dagboek van Benno ter Berg (Drents Archief)
Het Dagboek van Benno ter Berg (Drents Archief)

De Joodse jongen Benno ter Berg (Assen 1924 – Auschwitz 1942) begon in het najaar van 1939 met het bijhouden van dagboeknotities. Benno was een uitstekend waarnemer. Indrukwekkend zijn de beschrijvingen van de maatregelen tegen de Joodse inwoners van Assen en het vertrek van zijn vader naar het werkkamp Orvelte.

Voordat Benno in een werkkamp in Ruinen werd geplaatst gaf hij zijn dagboek in bewaring bij een vriend. Vijf jaar later werd duidelijk dat Benno en zijn familie de oorlog niet hadden overleefd.

Het Dagboek van Benno ter Berg (Drents Archief)
Het Dagboek van Benno ter Berg (Drents Archief)

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


Stuk van het Jaar
Stuk van het Jaar
De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: