De Joodse jongen Benno ter Berg (Assen 1924 – Auschwitz 1942) begon in het najaar van 1939 met het bijhouden van dagboeknotities. Benno was een uitstekend waarnemer. Indrukwekkend zijn de beschrijvingen van de maatregelen tegen de Joodse inwoners van Assen en het vertrek van zijn vader naar het werkkamp Orvelte.
- ad -
Voordat Benno in een werkkamp in Ruinen werd geplaatst gaf hij zijn dagboek in bewaring bij een vriend. Vijf jaar later werd duidelijk dat Benno en zijn familie de oorlog niet hadden overleefd.
Stuk van het JaarDe Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.
Betekenis en geschiedenis van het begrip kamikaze. Deze term duidt op Japanse zelfmoordeenheden die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief waren.Lees bericht »
Jan Van Eyck, de fijnschilder van het wereldberoemde altaarstuk ‘Lam Gods’, die verbluffende beelden wist op te bouwen, die de schilderkunst wist te hervormen. Een man die zijn tijd vooruit was.Lees bericht »
De Franse schrijver en humorist René Goscinny is vooral bekend van zijn scenario's voor de reeksen Asterix en Lucky Luke. Een beknopte biografie.Lees bericht »
Onze kroonprins Willem-Alexander Claus George Ferdinand wordt straks niet koning Willem IV, zoals hij in 1997 zelf aankondigde in een interview met Paul Witteman, maar koning Willem-Alexander. Het is een trendbreuk, want ook Willem III (1817-1890) heette Willem-Alexander: Willem Alexander …Lees bericht »