Dark
Light

Drents Archief

Drents Archief

Het Regionaal Historisch Centrum voor de provincie Drenthe. Gevestigd aan de Brink in Assen.
Het Dagboek van Benno ter Berg (Drents Archief)

Het dagboek van Benno ter Berg

De Joodse jongen Benno ter Berg (Assen 1924 - Auschwitz 1942) begon in het najaar van 1939 met het bijhouden van dagboeknotities. Benno was een uitstekend waarnemer. Indrukwekkend zijn de beschrijvingen van de maatregelen tegen de Joodse inwoners van Assen en het vertrek van zijn vader naar het werkkamp Orvelte.
1 minuut leestijd

Drents Archief heeft bijzonder plafond terug

In het gebouw van het Drents Archief in Assen is onlangs een bijzonder beschilderd plafond van Willem Adrianus Fabri (1853-1925) teruggeplaatst. Het plafond is een kopie van een ouder, zeventiende-eeuws plafond en werd geschilderd door de bekende schilder Willem Adrianus Fabri (1853-1925), die ook in de Paleizen Het Loo en Soestdijk heeft gewerkt. De kunstenaar maakte de kopie rond 1898
1 minuut leestijd

Duits notitieboekje bevat zeldzaam oorlogsverslag

In het Drents Archief is een notitieboekje opgedoken dat een Duits oorlogsverslag blijkt te bevatten. Het gaat om een zeldzaam document omdat er weinig informatie is over de aftocht van de Duitsers, vanuit hun perspectief. Het boekje is volgens het Drents Archief aan het eind van de Tweede Wereldoorlog achtergelaten in Noord Nederland en was tot voor kort onbekend. Nadat
1 minuut leestijd

Assen viert 750-jarig bestaan

Assen heeft wat te vieren dit jaar. De stad bestaat 750 jaar en bezit 200 jaar stadsrechten. Het hele jaar wordt dat gevierd onder de toepasselijke naam ‘De Historie van Assen’.
1 minuut leestijd

Uniek landlopersarchief online

Uit onderzoek in het landlopersarchief van het Drents Museum blijkt dat prominenten als Ruud Lubbers, Geert Mak en Alexander Pechtold verwant zijn aan paupers uit 19-de eeuwse armenkolonies. In het Gevangenismuseum in Veenhuizen lanceerde het Drents Archief vandaag een database met de persoonsregisters van de 19e eeuwse armenkolonies in Drenthe.
1 minuut leestijd
×