Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) stelde Nederland zich politiek neutraal op, maar de gevolgen van de oorlog waren zeker voelbaar. Niet in de laatste plaats door de toestroom van vluchtelingen.
Bij Uitgeverij Aspekt in Soesterberg is recent een nieuw deel verschenen in de boekenserie over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Het Drents Archief heeft de fotocollectie van de voormalige Dienst Landelijk Gebied (DLG) officieel online gezet. De beelden geven een interessant beeld van de ruilverkaveling in Drenthe in de afgelopen honderd jaar.
In de bus werd een deel van het bevolkingsregister van Diever uit 1942 gevonden, dat destijds werd buitgemaakt en begraven door het verzet.
Het Landrecht is het oudste document waarin de afspraken tussen de bisschop van Utrecht, Frederik van Blankenheim, en de Drenten was vastgelegd.
De namen van bijna 9.000 vondelingen en weeskinderen uit heel Nederland zijn sinds zondag online terug te vinden.
Medewerkers van het Drents Archief hebben een lijst uit 1814 gevonden met daarom de namen van inwoners van Drenthe die dienst deden in het leger van Napoleon en niet terugkeerden naar de provincie.
De Joodse jongen Benno ter Berg (Assen 1924 - Auschwitz 1942) begon in het najaar van 1939 met het bijhouden van dagboeknotities. Benno was een uitstekend waarnemer. Indrukwekkend zijn de beschrijvingen van de maatregelen tegen de Joodse inwoners van Assen en het vertrek van zijn vader naar het werkkamp Orvelte.
In het gebouw van het Drents Archief in Assen is onlangs een bijzonder beschilderd plafond van Willem Adrianus Fabri (1853-1925) teruggeplaatst. Het plafond is een kopie van een ouder, zeventiende-eeuws plafond en werd geschilderd door de bekende schilder Willem Adrianus Fabri (1853-1925), die ook in de Paleizen Het Loo en Soestdijk heeft gewerkt. De kunstenaar maakte de kopie rond 1898
In het Drents Archief is een notitieboekje opgedoken dat een Duits oorlogsverslag blijkt te bevatten. Het gaat om een zeldzaam document omdat er weinig informatie is over de aftocht van de Duitsers, vanuit hun perspectief. Het boekje is volgens het Drents Archief aan het eind van de Tweede Wereldoorlog achtergelaten in Noord Nederland en was tot voor kort onbekend. Nadat
Assen heeft wat te vieren dit jaar. De stad bestaat 750 jaar en bezit 200 jaar stadsrechten. Het hele jaar wordt dat gevierd onder de toepasselijke naam ‘De Historie van Assen’.
Uit onderzoek in het landlopersarchief van het Drents Museum blijkt dat prominenten als Ruud Lubbers, Geert Mak en Alexander Pechtold verwant zijn aan paupers uit 19-de eeuwse armenkolonies. In het Gevangenismuseum in Veenhuizen lanceerde het Drents Archief vandaag een database met de persoonsregisters van de 19e eeuwse armenkolonies in Drenthe.