Dark
Light

The Washington Post – Amerikaanse krant sinds 1877

Auteur:
2 minuten leestijd
Washington Post van 21 juli 1969 (Publiek Domein - wiki)
Washington Post van 21 juli 1969 (Publiek Domein - wiki)

The Washington Post, een van de meest toonaangevende kranten van Amerika, wordt verkocht aan Jeff Bezos, de oprichter van Amazon. De geschiedenis van de krant gaat ver terug.

Eerste editie van The Washington Post, de december 1877
Eerste editie van The Washington Post, de december 1877
The Washington Post werd in 1877 opgericht door Stilson Hutchins (1838-1912). Deze Amerikaan had een duidelijk doel voor ogen: zijn krant moest er voor zorgen dat de standpunten van de Democratische Partij goed voor het voetlicht werden gebracht. Hutchins zelf was Democratisch afgevaardigde voor Missouri in het Huis van Afgevaardigden.

De eerste editie van The Washington Post verscheen op 6 december 1877 en drie jaar later was het de eerste krant in Washington D.C. die dagelijks werd gepubliceerd. In 1888 kocht Hutchins de enige concurrent: The Republican National. Een jaar later verkocht Hutchins zijn krant.

The Washington Post March

Ter promotie van hun krant organiseerden de nieuwe eigenaren een essay-wedstrijd. Voor de prijsuitreiking vroegen ze componist John Philip Sousa een mars te componeren. Dit werd The Washington Post March (1889). Deze mars is nog altijd een van de populairste marsen in Amerika.

Een ander opvallend moment in de geschiedenis van de krant deed zich voor tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog (1898). Deze oorlog, die leidde tot de onafhankelijkheid van Cuba, brak mede uit nadat een Amerikaans slagschip in de haven van Havana was geëxplodeerd. The Washington Post publiceerde een illustratie van Clifford K. Berryman. Het onderschrift bij die afbeelding – Remember the Maine – werd dé strijdkreet van Amerikanen tijdens de oorlog die volgde.

Stilson Hutchins, oprichter van The Washington Post
Stilson Hutchins, oprichter van The Washington Post

Watergate

De krant speelde een belangrijke rol bij de onthullingen rond de Watergate-affaire, die door verslaggevers Bob Woodward en Carl Bernstein in de publiciteit werd gebracht. De journalisten toonden aan dat er tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 1972 ongeoorloofde methodes waren gebruikt. De berichtgeving in The Washington Post leidde in 1974 tot het aftreden van de Republikeinse president Nixon.

The Washington Post wordt nu gekocht door Jeff Bezos, oprichter van onlinewinkel Amazon. Hij betaalt 250 miljoen dollar in contanten voor de krant. Wat zijn plannen met de krant zijn is nog niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is dat de naam van de krant niet wordt gewijzigd.

The Washington Post March – John Philip Sousa

×