Duitse neo-nazi’s staan stil bij dood Rudolf Hess

Ongeveer vijfhonderd demonstranten hebben zaterdag in Berlijn de dood van Rudolf Hess herdacht. Hess nazi gold tijdens de Tweede Wereldoorlog als een van Hitlers trouwste dienaren en was ook zijn tweede plaatsvervanger. De demonstratie vond zaterdag plaats onder politiebegeleiding.

Voor neo-nazi’s is Hess een belangrijk figuur omdat hij na de oorlog geen enkel berouw toonde. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd en verbleef tot zijn zelfmoord in 1987 in de Spandau-gevangenis. Op een van de spandoeken van de demonstranten stond Hess’ uitspraak:

‘Ich bereue nichts’

Binnen extreem-rechts wordt betwijfeld dat Hess zelfmoord pleegde. Volgens sommigen werd hij vermoord. Naar aanleiding van de demonstratie werd ook een anti-fascistische tegendemonstratie georganiseerd. Anti-fascisten riepen leuzen als “Ga naar huis. Berlijn is míjn huis” naar de extreem-rechtse demonstranten. Er waren ongeveer duizend agenten op de been om een en ander in goede banen te leiden. Tot grote rellen kwam het niet. Het was verboden marsliederen ten gehore te brengen.

- advertentie -

Lees ook: Rudolf Hess (1894-1987) – NSDAP-politicus en plaatsvervanger Hitler
Boek: Hitlers handlangers

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: