Dark
Light

Duitse neo-nazi’s staan stil bij dood Rudolf Hess

Auteur:
1 minuut leestijd
Duitse neo-nazi's staan stil bij dood Rudolf Hess (Still YouTube)
Duitse neo-nazi's staan stil bij dood Rudolf Hess (Still YouTube)

Ongeveer vijfhonderd demonstranten hebben zaterdag in Berlijn de dood van Rudolf Hess herdacht. Hess nazi gold tijdens de Tweede Wereldoorlog als een van Hitlers trouwste dienaren en was ook zijn tweede plaatsvervanger. De demonstratie vond zaterdag plaats onder politiebegeleiding.

Voor neo-nazi’s is Hess een belangrijk figuur omdat hij na de oorlog geen enkel berouw toonde. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd en verbleef tot zijn zelfmoord in 1987 in de Spandau-gevangenis. Op een van de spandoeken van de demonstranten stond Hess’ uitspraak:

‘Ich bereue nichts’

Binnen extreem-rechts wordt betwijfeld dat Hess zelfmoord pleegde. Volgens sommigen werd hij vermoord. Naar aanleiding van de demonstratie werd ook een anti-fascistische tegendemonstratie georganiseerd. Anti-fascisten riepen leuzen als “Ga naar huis. Berlijn is míjn huis” naar de extreem-rechtse demonstranten. Er waren ongeveer duizend agenten op de been om een en ander in goede banen te leiden. Tot grote rellen kwam het niet. Het was verboden marsliederen ten gehore te brengen.

Lees ook: Rudolf Hess (1894-1987) – NSDAP-politicus en plaatsvervanger Hitler
Boek: Hitlers handlangers

×