Duitsers willen gezonken Stuka opduiken

In Duitsland zijn vergevorderde plannen om het wrak van een duikbommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog op te duiken. Het is de bedoeling dat het wrak daarna tentoongesteld wordt in Berlijn, melden Duitse kranten.

Stuka op een oude Duitse postzegel
Het gaat om een zogenaamde Junkers Ju 87, ook wel bekend onder de naam Stuka, een afkorting van sturzkampfflugzeug (duikbommenwerper). Het vliegtuigwrak heeft 67 jaar lang op de bodem van de Oostzee gelegen, maar nu zijn er dus plannen om het vliegtuig weer boven water te halen.

Het wrak werd in de jaren negentig ontdekt nadat een visser met zijn netten in de wrakstukken verstrikt was geraakt. Het toestel ligt op achttien meter diepte, ongeveer tien kilometer ten oosten van het Duitse eiland Rügen. Het wrak verkeert volgens historici in zeer goede staat. Rond en in het wrak zijn geen lichamen gevonden.

Duikers hebben het vliegtuig vorige week al bezocht en voorbereidingen getroffen om de romp van het toestel naar boven te takelen. Zodra de romp op het droge is, zijn de vleugels aan de beurt.

- advertentie -

Er zijn tussen 1936 en 1945 ongeveer 5500 Stuka’s gemaakt. De vliegtuigen zijn tegenwoordig zeer zeldzaam. Er zijn momenteel slechts twee goed bewaarde Stuka’s bekend. Die staan in Londen en Chicago. In enkele Duitse musea zijn nog een paar zwaar beschadigde toestellen te bekijken.

Zodra het vliegtuig op land is zal het toestel geprepareerd worden zodat het daarna tentoongesteld kan worden. De werkzaamheden gaan naar verwachting enkele maanden duren.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: