Dark
Light

Ebenezer Cobb Morley (1831-1924) – Vader van het Engelse voetbal

Auteur:
2 minuten leestijd
Ebenezer Cobb Morley, Google Doodle op 16 augustus 2018
Ebenezer Cobb Morley, Google Doodle op 16 augustus 2018

De Britse sporter, zakenman en advocaat Ebenezer Cobb Morley (1831-1924) wordt door velen beschouwd als de vader van The Football Association (FA), de Engelse voetbalbond. In 1863 was hij een van de oprichters van de bond en hij was de eerste secretaris.

Ebenezer Cobb Morley
Ebenezer Cobb Morley
Voor 1863 was het voetbal in Engeland nog tamelijk chaotisch. Veel clubs, vaak verbonden aan universiteiten, hanteerden hun eigen regels. Vooral bekend zijn de Cambridge rules die in 1848 werden ingevoerd. Verschillende clubs namen onderdelen van deze regels over, maar van uniformiteit was nog geen sprake.

Algemene regels

Ebenezer Cobb Morley werd op 16 augustus 1831 geboren in Hull, als zoon van een minister en vrij bekend sporter. Morley woonde tot zijn tweeëntwintigste in Hull. Na zijn verhuizing naar Londen richtte hij in 1858 de Barnes Rugby Football Club op. Vijf jaar later pleitte hij in een brief aan de krant Bell’s Life of London voor de oprichting van een nationaal bestuursorgaan voor de voetbalsport. Ook maakte hij zich hard voor nette en uniforme regels voor de voetbalsport. Tot die tijd leek voetbal vaak meer op rugby dan op het moderne voetbal. Zo mochten spelers bijvoorbeeld veel hardere tackles plaatsen en kon men de bal vaker met de hand beroeren.

Oprichtingsvergadering

Op 26 oktober 1863, kort na het versturen van zijn brief, had Morley in de Freemasons’ Tavern in Holborn een afspraak met vertegenwoordigers van enkele van de grotere voetbalclubs uit die tijd, waaronder Blackheath, Perceval House, Kensington School, the War Office, Crystal Palace en No Names of Kilburn. Het werd een historische ontmoeting doordat hij leidde tot de oprichting van The Football Association (FA). Morley werd de eerste secretaris van de nationale voetbalbond. In 1867 werd hij de tweede voorzitter.

Morley legde voor de bond in 1863 de ‘Laws of the game’ vast. Dit document is tegenwoordig te bewonderen in het Voetbalmuseum in Manchester:

Eerste regels van de FA, vastgelegd door Ebenezer Cobb Morley (CC BY-SA 3.0 - wiki - Adrian Roebuck)
Eerste regels van de FA, vastgelegd door Ebenezer Cobb Morley (CC BY-SA 3.0 – wiki – Adrian Roebuck)

De regels waren sterk gebaseerd op de Cambridge Rules en de Sheffield Rules. Nog datzelfde jaar werd de eerste wedstrijd onder de nieuwe regels gespeeld. Dit duel tussen Barnes en Richmond eindigde in een weinig aantrekkelijke, maar toch historische 0-0. In de loop der tijd zijn de regels verschillende keren aangepast. In 1863 bestonden er bijvoorbeeld nog geen corners en de goals hadden geen deklat. Elke bal tussen de palen was dus voldoende voor een doelpunt, ook als die acht meter hoog ging. Verder moesten elftallen na elk doelpunt van kant wisselen.

Doodle voor Ebenezer Cobb Morley

Ebenezer Cobb Morley overleed op 20 november 1924 in Barnes. In Engeland is hij geen hele grote bekend. Volgens sommige voetballiefhebbers heeft de FA hem in de loop der tijd te weinig credits gegeven voor zijn inspanningen voor de voetbalbond en het voetbal in zijn algemeenheid. Op 16 augustus 2018, de 187e geboortedag, werd Morley geëerd met een zogenaamde Doodle op de startpagina van Google (zie openingsafbeelding).

Ook interessant: Manchester United – Geschiedenis van de voetbalclub
…en: Feyenoorder bedacht scheldwoord ‘hondelul’
Overzicht van Boeken over voetbal(geschiedenis) en voetballers

Bronnen

-https://web.archive.org/web/20110604183514/http://www.timesonline.co.uk/tol/sport/football/article3694775.ece
-https://edition.cnn.com/2018/08/16/football/ebenezer-cobb-morley-football-intl/index.html
-https://www.independent.co.uk/sport/football/ebenezer-cobb-morley-football-rules-laws-game-barnes-google-doodle-a8492781.html
-https://en.wikipedia.org/wiki/Laws_of_the_Game_(association_football)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×