Week van de koloniale geschiedenis

Ede eert lokale verzetsstrijders

Historisch Museum Ede
In het Historisch Museum Ede is de komende weken een tentoonstelling te zien rond lokale verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werden gedood.

De tentoonstelling is georganiseerd naar aanleiding van de komende herdenkingen en de verschijning van het boek Door de vrijheid geroepen van de geboren Edenaar Ben Verduijn. Dit boek gaat over negen Edese verzetsmensen, die tijdens de oorlog door de Duitsers werden doodgeschoten: Abraham du Bois, Maarten Lugthart, Petrus Jacobus enFerdinant Rombout, Rijk Tigelaar, Willem en Hendrik van der Mheen en Elbert en Barend Veenendaal.

- advertentie -

Het Historisch Museum Ede brengt in haar tentoonstelling de levens van eenentwintig verzetsmensen uit Ede, Bennekom en Lunteren voor het voetlicht. Het museum, gevestigd in het monumentale stationsgebouw Ede-Centrum op het Museumplein, heeft onder meer een videopresentatie samengesteld.

Aan de hand van foto’s en persoonlijke brieven wordt een beeld geschetst van wie de verzetsmensen waren en wat hen dreef om tegen de bezetter in opstand te komen.

Twintig kregen de kogel als vergelding voor aanslagen op Duitse officieren, zoals op 6 maart 1945 bij Woeste Hoeve op politiechef Rauter, of Nederlandse collaborateurs. Een van de verzetsmensen kwam om na zijn arrestatie bij een Engelse wapendropping in Lunteren. De tentoonstelling loopt tot en met 15 mei.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: