Een vals bankbiljet van meesteroplichter Alves dos Reis

Vals biljet van Alves dos Reis (Geldmuseum)
Met de gezinstentoonstelling Snel Geld staat het Geldmuseum in Utrecht de komende maanden stil bij de wijze waarop geldcriminelen in de loop der eeuwen te werk zijn gegaan.

Zo is er bijvoorbeeld een vervalst bankbiljet te zien van de Portugese meesteroplichter Alves dos Reis (1898-1955). Het valse biljet van 500 reis werd in 1925 gemaakt bij de officiële drukkerijwaar ook de Portugese overheid haar bankbiljetten liet drukken. De vervalsingen waren eigenlijk alleen door de serienummers van echt te onderscheiden.

- advertentie -

Een ander bijzonder object is een zogenaamde dubbele shekel van Sidon uit circa 380 voor Christus. In deze munt is ooit een inkeping gemaakt zodat gecontroleerd kon worden of de munt door en door van zilver was en geen kern had van onedel metaal.

Na deze test werd de munt overigens gewoon weer als betaalmiddel gebruikt.

Shekel uit 380 v.Chr.

Aan de hand van deze en andere stukken uit de collectie wil het Geldmuseum de bezoeker kennis laten maken met vervalsers, oplichters en hackers. Naast het bekijken van vervalste munten en bankbiljetten kan worden ontdekt op welke manieren witwassen, skimmen en phishing worden tegengegaan.

De tentoonstelling loopt nog tot en met 26 mei 2013.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: