Dark
Light

Een vals bankbiljet van meesteroplichter Alves dos Reis

Auteur:
1 minuut leestijd

Met de gezinstentoonstelling Snel Geld staat het Geldmuseum in Utrecht de komende maanden stil bij de wijze waarop geldcriminelen in de loop der eeuwen te werk zijn gegaan.

Vals biljet van Alves dos Reis (Geldmuseum)
Zo is er bijvoorbeeld een vervalst bankbiljet te zien van de Portugese meesteroplichter Alves dos Reis (1898-1955). Het valse biljet van 500 reis werd in 1925 gemaakt bij de officiële drukkerij waar ook de Portugese overheid haar bankbiljetten liet drukken. De vervalsingen waren eigenlijk alleen door de serienummers van echt te onderscheiden.

Een ander bijzonder object is een zogenaamde dubbele shekel van Sidon uit circa 380 voor Christus. In deze munt is ooit een inkeping gemaakt zodat gecontroleerd kon worden of de munt door en door van zilver was en geen kern had van onedel metaal. Na deze test werd de munt overigens gewoon weer als betaalmiddel gebruikt.

Shekel uit 380 v.Chr.
Aan de hand van deze en andere stukken uit de collectie wil het Geldmuseum de bezoeker kennis laten maken met vervalsers, oplichters en hackers. Naast het bekijken van vervalste munten en bankbiljetten kan worden ontdekt op welke manieren witwassen, skimmen en phishing worden tegengegaan.

×