De allereerste foto
van een totale zonsverduistering (1851)

De allereerste foto van een zonsverduistering, Julius Berkowski (1851)
De allereerste foto van een zonsverduistering, Julius Berkowski (1851)

Amerika was deze week in de ban van een totale zonsverduistering. De eclips trok van het westen van de VS naar het oosten. Fotografen trokken er massaal op uit om bijzondere foto’s van het verschijnsel te maken. In 1851 was dat wel anders. Fotocamera’s waren nog een zeldzaamheid. De allereerste foto van een zonsverduistering werd dat jaar gemaakt door Julius Berkowski.

Het gaat om een zogenaamde daguerreotypie, vernoemd naar uitvinder Louis Daguerre. De foto werd op 28 juli gemaakt in het Koninklijk Observatorium in Königsberg (Pruisen). De instelling had Julius Berkowski speciaal benaderd om een foto te maken van het natuurverschijnsel. Hij stond namelijk bekend als een van de beste fotografen van de stad. Om de foto te maken bevestigde Berkowski een kleine telescoop aan een Fraunhofer heliometer.

Amerika

Drie jaar later vond er een zonsverduistering plaats die te zien was in Noord-Amerika. Deze werd vastgelegd door de Duitse broers William en Frederick Langenheim. De broers maakten in totaal acht daguerreotypes. Zeven daarvan maken tegenwoordig onderdeel uit van de vaste collectie van het Metropolitan Museum of Art. Waar de achtste foto is gebleven is onbekend.

Foto's die de broers Langenheim van de zonsverduistering maakten (Metropolitan Museum of Art)
Foto’s die de broers Langenheim van de zonsverduistering maakten (Metropolitan Museum of Art)

Ook interessant: De allereerste foto van de zon (1845)
Ancient people and the Solar Eclipse

Bekijk meer over:

Historische foto's

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: