Dark
Light

Eeuwenoude charters van de abdij van Postel online raadpleegbaar

Auteur:
1 minuut leestijd
Detail van een van de charters (BHIC)
Detail van een van de charters (BHIC)

Sinds vandaag zijn de eeuwenoude perkamenten charters van de abdij van Postel (België) online te bestuderen. De charters en andere oude Postelse archiefstukken zijn door Kempisch erfgoed (k.ERF) en het Rijksarchief gedigitaliseerd. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch maakt de inventaris en scans via zijn website doorzoek- en leesbaar.

Een paar jaar geleden klopte abdijarchivaris pater Ivo Billiaert bij erfgoedcel k.ERF aan met de vraag hoe hij de eeuwenoude charters in het abdijarchief op de beste manier kon beschikbaar stellen voor historisch onderzoek. De broze stukken, vaak met zegel, telkens uit de kast halen, is immers weinig bevordelijk. De abdijarchivaris:

“Het oudste perkament in het abdijarchief dateert uit 1215. De abdij was toen nog een priorij en was in 1138 door de Norbertijnenabdij van Floreffe hier in Postel gesticht. De priorij verwierf op grote schaal rechten en bezittingen in de wijde omgeving zoals in Olmen en Arendonk, maar ook in het nabijgelegen Nederlandse Noord-Brabant. Zo vinden we in het archief stukken over Reusel, Bergeijk, Eersel, Hilvarenbeek, Helmond, Lage Mierde, Luyksgestel, enz. De afspraken rond deze eigendommen en het beheer ervan werden allemaal nauwgezet genoteerd en bezegeld in charters.”

Abdij van Postel
Abdij van Postel

Een deel van het abdijarchief is in vroegere eeuwen verloren gegaan. Wat er vandaag nog is, ligt met zorg opgeborgen in de Postelse abdij, maar de raadpleging ervan vroeg een inspanning, die niet door iedereen kon opgebracht worden. Daarin komt vandaag verandering. Het volledige abdijarchief tot aan de Franse Tijd werd via een samenwerking met het Rijksarchief Antwerpen-Beveren gedigitaliseerd. In totaal gaat het om bijna 30.000 scans.

Omdat heel wat stukken waardevolle gegevens over Noord-Brabantse plaatsen bevatten, stapte ook het Brabants Historisch Informatie Centrum mee in het project. Sinds vandaag kan men ook de website van de instelling nu niet alleen op verkenningstocht door de Brabantse geschiedenis, maar ook oude charters van de abdij van Postel uitpluizen. De stukken zijn nog lang niet alle in detail beschreven, maar door ze online te plaatsen kunnen onderzoekers van overal ter wereld nu de stukken bestuderen en nader toegankelijk maken.

Lees ook: De abdij van Postel

×