Dark
Light

Egyptische krokodillenmummie zit vol verrassingen

Auteur:
2 minuten leestijd
Scanbeeld babykrokodillen in grote krokodillenmummie © Interspectral
Scanbeeld babykrokodillen in grote krokodillenmummie © Interspectral

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is eigenaar van een drie meter lange Egyptische gemummificeerde ‘reuzenkrokodil’. De mummie is recent onderzocht en wat bleek? Er zitten niet alleen twéé krokodillen in de windsels zoals eerder was gezien, maar ook tientallen apart gemummificeerde babykrokodilletjes. Het RMO spreekt van een uitzonderlijke ontdekking.

De grote krokodillenmummie werd onlangs speciaal voor de nieuwe museumzalen over het oude Egypte opnieuw gescand in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. In 1996 toonde een CT-scan al aan dat er twee jonge krokodillen in de ‘reuzenkrokodil’ zaten. Het Zweedse bedrijf Interspectral, gespecialiseerd in high tech interactieve 3D-visualisaties, verwerkte de nieuwe scangegevens tot een 3D-applicatie. Daarbij kwamen de tientallen babykrokodillen aan het licht.

Vanaf aankomende vrijdag kunnen museumbezoekers in het museum zelf een interactieve ‘virtuele autopsie’ doen op de krokodillenmummie en de mummie van een Egyptische priester. Op een groot touch screen kunnen ze de mummies laagje voor laagje onderzoeken en zo informatie achterhalen over leeftijd, lichamelijke kenmerken en het mummificatieproces. Ook zijn de amuletten die de mummies meekregen tussen de linnen windsels in detail en van alle kanten in 3D te bekijken.

Mummie van een krokodil - Collectie en foto Rijksmuseum van Oudheden
Mummie van een krokodil – Collectie en foto Rijksmuseum van Oudheden

Verrassing

De Egyptologen van het museum vermoeden dat de verschillende generaties krokodillen samen zijn gemummificeerd als verwijzing naar het oud-Egyptische geloof in verjonging en nieuw leven na de dood. Of wellicht waren er geen grote krokodillen voorhanden, terwijl daar wel om werd gevraagd om te kunnen offeren aan de goden. Met behulp van stukjes hout, proppen linnen, plantenstengels en touw heeft de mummie de vorm van één grote krokodil gekregen.

De oude Egyptenaren mummificeerden allerlei diersoorten. Meestal als eerbewijs aan een bepaalde godheid die zich in een dierenlichaam kon manifesteren. Krokodillen dienden zo als geschenk voor de god Sobek. De Egyptologen zijn opgetogen over de bijzondere vondst:

“Toen we aan dit project begonnen verwachtten we eigenlijk geen nieuwe ontdekkingen. De mummie was immers al eerder gescand. Dat er met high-tech 3D-scans en een interactieve visualisatie zoveel babykrokodillen ontdekt werden was een grote verrassing, ook in wetenschappelijk opzicht.”

Boek: Mummies – Overleven na de dood
Boek: Koninginnen van de Nijl
Meer artikelen over mummies

Egyptische krokodillenmummie in CT scan AMC - Foto Mike Bink
Egyptische krokodillenmummie in CT scan AMC – Foto Mike Bink
×