Rijksmuseum van Oudheden, het archeologiemuseum van Nederland, gevestigd aan het Rapenburg 28 in Leiden. Het museum werd in 1818 gesticht door koning Willem I en beheert onder meer de topstukken van de Nederlandse archeologie daterend van de prehistorie tot aan het einde van de middeleeuwen.
Onderzoek door een Nederlands team van wetenschappers toont aan dat de berkenpek zo’n 50.000 jaar geleden door Neanderthalers met complexe technieken is gewonnen. De pek zou zijn gebruikt als lijm of om het stuk vuursteen beter vast te kunnen houden.
In het christendom speelt de tuin een belangrijke rol. In de Bijbel wordt de hortus of gaard, net als in de Koran en de Hebreeuwse Bijbel, voorgesteld als een (ommuurde) lust-hof die door God geschapen werd voor de mensen (Hof van Eden etc.) Maar dat is nog niet alles. Ook de Hemel werd binnen het christendom vaak als een tuin voorgesteld.
Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een gezichtsreconstructie van Julius Caesar laten maken. Volgens het museum was de wereldberoemde veldheer que uiterlijk minder heroïsch dan gedacht: Caesar was kalig en had als gevolg van problemen bij zijn geboorte een schedelafwijking.
Op 13 juni 1818 werd Caspar Reuvens door koning Willem I benoemd tot hoogleraar archeologie aan de Leidse universiteit. Dat feit wordt door het Rijksmuseum van Oudheden (RMO)...
Voor het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden is 2018 een belangrijk jubileumjaar. Dit jaar bestaat het museum 200 jaar en deze mijlpaal laat het museum niet ongemerkt...
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een grote tentoonstelling over Nineveh ingericht. Jona Lendering bezocht de tentoonstelling en doet verslag.
De hele museumcollectie kan dankzij de software van Google snel worden gecatalogiseerd en verwerkt in de datavisualisatie van SynerScope.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok