Het Romeinse fort bij Vechten in de provincie Utrecht is een van de grootste en tegelijk een van de minst bekende forten langs de Romeinse grens (de limes) in Nederland. In de loop der tijd zijn hier een groot aantal archeologische voorwerpen gevonden.
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft 44 zogeheten cameeën aangekocht, kleine stenen siervoorwerpen, waarin een voorstelling in reliëf is uitgewerkt. De aangekochte stukken dateren uit de Klassieke Oudheid en de Middeleeuwen, tot en met de zeventiende eeuw.
De historische havenstad Byblos, in het huidige Libanon, speelde vanaf ongeveer 3000 v.Chr. een grote rol in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, onder andere door de handel in cederhout.
Byblos was millennia lang de hofleverancier van de farao’s en het belangrijkste handelsknooppunt in de Middellandse Zee. De rijkdom van Byblos ontstond vijfduizend jaar geleden door de handel met onder andere Egypte in cederbomen uit de achterliggende bergen.
De in het RMO getoonde publicaties hebben allemaal iets te maken met de Leidse universiteit of met een Hollandse uitgever. De Groot, Van Schurman, Huygens, Boerhaave, Linnaeus, Einstein. De Bijbel ligt er in de vorm van de Statenvertaling.
De oudste bekende Neanderthaler van Nederland heeft nu een gezicht. Twee zogeheten ‘paleo-artiesten’ interpreteerden de verschillende kenmerken van deze en andere Neanderthalerschedels tot het gereconstrueerde gezicht van een jonge man die ‘Krijn’ gedoopt is.
Vrij onbekend is dat de Nederlandse stranden aan de rand liggen van een enorm verdwenen landschap: Doggerland. Gedurende honderdduizenden jaren was het gebied dat wij nu als “Noordzee” kennen namelijk droog land. Het was het domein van mammoeten en wolharige neushoorns.
In een van de vitrines van de afdeling Egypte van het Leidse Rijksmuseum van Oudheden ligt de Amunpapyrus, een van de beroemdste teksten uit de oude wereld.
Het zwaard uit Thorn-Wessem was duidelijk een intensief gebruikt vechtzwaard waarop de sporen van strijd leesbaar zijn, anders dan bij andere bronstijdzwaarden zoals het zwaard van Ommerschans of Jutphaas.
Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden heeft een missend hoofd gevonden dat hoort bij een granieten torso van farao Ramses VI in de museumcollectie. De Egyptologen Lara Weiss (RMO) en Rob Demarée (Universiteit Leiden) kwamen op het spoor van het missende hoofd dankzij een brief die al decennialang niet geopend was.
Het merendeel van de vondsten komt uit het Mesolithicum, de periode van jager-verzamelaars, zo’n 10.000 tot 7.000 jaar geleden.
De ring is gevormd uit een staafje zilver met een gedraaide groef. Daarin loopt een fijn draadje filigraan (draad die uit kleine bolletjes bestaat), waardoor het lijkt alsof het sieraad gevlochten is.
Onderzoek door een Nederlands team van wetenschappers toont aan dat de berkenpek zo’n 50.000 jaar geleden door Neanderthalers met complexe technieken is gewonnen. De pek zou zijn gebruikt als lijm of om het stuk vuursteen beter vast te kunnen houden.
In het christendom speelt de tuin een belangrijke rol. In de Bijbel wordt de hortus of gaard, net als in de Koran en de Hebreeuwse Bijbel, voorgesteld als een (ommuurde) lust-hof die door God geschapen werd voor de mensen (Hof van Eden etc.) Maar dat is nog niet alles. Ook de Hemel werd binnen het christendom vaak als een tuin
Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een gezichtsreconstructie van Julius Caesar laten maken. Volgens het museum was de wereldberoemde veldheer que uiterlijk minder heroïsch dan gedacht: Caesar was kalig en had als gevolg van problemen bij zijn geboorte een schedelafwijking.
Op 13 juni 1818 werd Caspar Reuvens door koning Willem I benoemd tot hoogleraar archeologie aan de Leidse universiteit. Dat feit wordt door het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden beschouwd als het moment van haar geboorte. Reuvers kreeg de opdracht een nationaal archaeologisch cabinet op te bouwen. Het museum ging van start met honderdvijftig Griekse en Romeinse beelden.
Voor het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden is 2018 een belangrijk jubileumjaar. Dit jaar bestaat het museum 200 jaar en deze mijlpaal laat het museum niet ongemerkt voorbijgegaan. Wat staat er zoal op het programma?
Ninevé, aan de oostoever van de rivier de Tigris, was 2700 jaar geleden de grootste stad ter wereld. Het was de hoofdstad van het Neo-Assyrische rijk.
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een grote tentoonstelling over Nineveh ingericht. Jona Lendering bezocht de tentoonstelling en doet verslag.
Gevulde Baarmoeders (van een zeug), een Uitgeblazen Geitje en Flamingo met Saus: enkele voorbeelden van Romeinse delicatessen.
Het Zwaard van Ommerschans is ongeveer 3500 jaar oud en werd in de late negentiende eeuw gevonden op een landgoed in Overijssel.