Elfstedenkruisje erkend als officiële onderscheiding

Elfstedenkruisje
Minister Plasterk heeft besloten het Elfstedenkruisje te erkennen als officiële onderscheiding. Dit houdt onder meer in dat het kruisje al op 30 april, de dag van de troonswisseling, mag worden gedragen.

Het Elfstedenkruisje wordt door de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden uitgereikt aan iedereen die de Elfstedentocht volgens de regels en binnen de tijd heeft uitgeschaatst. de onderscheiding bestaat uit een medaille in de vorm van een Maltezer kruis met in het midden een cirkelvorm. Deze cirkel bevat – in email – het wapen van Fryslân. In het opschrift staat ‘De Friesche Elf Steden’.


De Friese Commisaris van de Koningin had een verzoek ingediend om het kruisje officieel te erkennen. Plasterk besloot dit verzoek te honoreren na een positief advies van de kanselier der Nederlandse Orden.

- advertentie -

In de draagvolgorde komt het Elfstedenkruisje gelijk na het Vierdaagsekruis (officieel het ‘Kruis voor betoonde marsvaardigheid’), de onderscheiding voor wie de Vierdaagse van Nijmegen heeft voltooid.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: