Dark
Light

Elfstedenkruisje erkend als officiële onderscheiding

1 minuut leestijd

Minister Plasterk heeft besloten het Elfstedenkruisje te erkennen als officiële onderscheiding. Dit houdt onder meer in dat het kruisje al op 30 april, de dag van de troonswisseling, mag worden gedragen.

Elfstedenkruisje
Het Elfstedenkruisje wordt door de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden uitgereikt aan iedereen die de Elfstedentocht volgens de regels en binnen de tijd heeft uitgeschaatst. de onderscheiding bestaat uit een medaille in de vorm van een Maltezer kruis met in het midden een cirkelvorm. Deze cirkel bevat – in email – het wapen van Fryslân. In het opschrift staat ‘De Friesche Elf Steden’.

De Friese Commissaris van de Koningin had een verzoek ingediend om het kruisje officieel te erkennen. Plasterk besloot dit verzoek te honoreren na een positief advies van de kanselier der Nederlandse Orden.

In de draagvolgorde komt het Elfstedenkruisje gelijk na het Vierdaagsekruis (officieel het ‘Kruis voor betoonde marsvaardigheid’), de onderscheiding voor wie de Vierdaagse van Nijmegen heeft voltooid.

×