Dark
Light

‘Erfpacht Joden met rente terugbetalen’

1 minuut leestijd

‘Erfpacht Joden met rente terugbetalen’ – Foto: BMZ
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wil dat de erfpacht die Joden na de Tweede Wereldoorlog onterecht moesten betalen, met rente wordt terugbetaald. De burgemeester zei dat dinsdagavond in het televisieprogramma Oog in Oog.

Enkele maanden geleden werd bekend dat verschillende Joodse oorlogsslachtoffers na de oorlog door de gemeente Amsterdam werden beboet omdat ze tijdens de oorlogsjaren geen erfpacht hadden betaald.

De Joden die werden aangeslagen, of soms zelfs beboet omdat ze geen erfpacht hadden betaald, waren tijdens de oorlog hun huizen vaak kwijtgeraakt aan Duitsers of NSB’ers. Velen van hen waren tijdens de oorlog ondergedoken of afgevoerd naar concentratiekampen. De gemeente Amsterdam bleek zelfs Joden te hebben aangeslagen van wie de huizen niet eens meer bestonden, bijvoorbeeld doordat ze tijdens een bombardement waren verwoest.

De zaak wordt momenteel door de gemeente onderzocht. Bij Oog in Oog gaf burgemeester Van der Laan aan niet te veel vooruit te willen lopen op de zaken. Van der Laan sprak tijdens het programma van een beroerde zaak en gaf aan dat de zaken als het aan hem ligt rechtgezet worden:

“We schrokken ons allemaal een hoedje en daarom hebben we meteen gezegd: ‘hier moet de onderste steen boven’. Niet alleen voo de erfpachtzaken, maar ook voor wat er bijvoorbeeld gebeurd is met gas en licht. […] Iedere cent die in onze zak zou branden omdat we daar kil zijn geweest of bureaucratisch, dient terugbetaald te worden en dan hoort rente daar gewoon bij.”

In de gemeenteraad zei Van der Laan eerder al dat er na de oorlog “met formalisme, bureaucratie en kilheid” gekeken was naar het juridische aspect, in plaats van dat “met empathie gekeken werd naar degenen die slachtoffer waren”.

Overzicht van boeken over de Jodenvervolging

×