Dark
Light

Fall Gelb en achtergelaten helmen in La Panne

1 minuut leestijd
Fall Gelb en achtergelaten helmen in La Panne
Fall Gelb en achtergelaten helmen in La Panne

Ieder schilderij, plakkaat, artikel, foto of archiefstuk heeft een eigen verhaal. Soms is het verhaal groot, soms klein. De gemene deler is dat ieder stuk uniek is en zijn eigen geschiedenis heeft. In deze rubriek wordt zo’n uniek object uit WOII-zoekmachine oorlogsbronnen.nl uitgelicht. Deze aflevering: achtergelaten helmen in La Panne.

Oorlogsbronnen Object UitgelichtOmsingeld op het land, wisten bijna 350.000 Franse en Britse soldaten eind mei 1940 over zee de Duitse vijand te ontvluchten. Ze lieten een enorme hoeveelheid materiaal achter, in en rond Duinkerke. Waaronder duizenden helmen, verspreid over straat, zo ver het oog rijkt.

Fall Gelb

Een korte voorgeschiedenis. Toen Duitsland in september 1939 Polen binnenviel, verklaarde Frankrijk en Groot-Brittannië de oorlog aan het land. In tegenstelling tot Nederland en België, die zich neutraal opstelden in dit conflict. Om de Fransen te ondersteunen bij een mogelijke Duitse inval, bood de British Expeditionary Force (BEF) hulp en nam stelling in het midden van België. En toen gebeurde het verwachte. Het militaire plan Fall Gelb wordt uitgevoerd. Een snelle opmars van de Duitsers in mei 1940, vanuit eigen land door Zuidelijk Nederland, Luxemburg en België richting Noord-Frankrijk. Duitsland viel West-Europa binnen.

Al snel raakten het Britse, Franse en het in actie gekomen Belgische leger steeds verder ingesloten. De Belgische koning liet zijn leger op 28 mei 1940 capituleren en de Britten stelden op 26 mei Expeditie Dynamo in werking. Vanuit de haven van Dover meerden schepen aan bij oorspronkelijke én provisorische pieren, gemaakt van militaire voertuigen. De pieren staken ruim een kilometer de zee in, waardoor het voor grote en kleine boten makkelijker werd troepen aan boord te nemen. Al het varende werd ingezet, van oorlogs- en vrachtschepen tot particuliere jachten. Honderdduizenden militairen zijn op deze wijze vanuit Duinkerke en omliggende stranden geëvacueerd.

Ondanks het succes van Expeditie Dynamo leden de Fransen en Engelsen tijdens Fall Gelb grote verliezen, in manschappen en materieel. Voertuigen, wapens en ander toebehoren werden achtergelaten tijdens de vlucht. Waaronder dus een grote hoeveelheid helmen. Meer oorlogsbronnen van de Slag om Duinkerke en Expeditie Dynamo vindt u via de Portal oorlogsbronnen.nl.

~ NOB

Meer Tweede Wereldoorlog
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Ieder schilderij, plakkaat, artikel, foto of archiefstuk heeft een eigen verhaal. Soms is het verhaal groot, soms klein. De gemene deler is dat ieder stuk uniek is en zijn eigen geschiedenis heeft. In deze rubriek worden verhalen gepubliceerd aan de hand van vermeldingen in de WOII-zoekmachine oorlogsbronnen.nl.

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×