Dark
Light

Film over het leven van John Edgar Hoover

Auteur:
2 minuten leestijd

Leonardo DiCaprio als J. Edgar Hoover – Still film
Sinds donderdag is in de bioscopen een door Clint Eastwood geregisseerde speelfilm te zien over de bekende criminalist en FBI-directeur John Edgar Hoover (1895-1972).

John Edgar Hoover werd in mei 1924 benoemd tot directeur van het Bureau of Investigation en in 1935 werd hij directeur van het hieruit voortgekomen Federal Bureau of Investigation (FBI). Hij bleef op zijn post tot zijn dood in 1972.

J. Edgar Hoover in 1961
Onder Hoover’s leiding steeg het aanzien van de dienst enorm. In de jaren dertig hield de dienst zich onder meer bezig met het vervolgen van gangsters en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de FBI in Amerika onder meer bekend vanwege de ontmaskering van verschillende geheim agenten van de asmogendheden.

Na de oorlog ging Hoover zich steeds meer bezig houden met bestrijden van in zijn ogen gevaarlijke communistische elementen. Bij de onderzoek naar de ‘subversieve activiteiten’ van communisten was vrijwel alles geoorloofd. De FBI luisterde af wie het wilde en na verloop ontstond bij steeds meer mensen het idee dat Hoover een van de machtigste mannen van Amerika was.

Hoover en zijn FBI leken alles te weten, zelfs over de grootste Amerikaanse leiders. De dienst werd op den duur steeds vaker bekritiseerd, onder meer omdat er in de fanatieke strijd tegen het communisme steeds vaker burgers lastig gevallen werden die eigenlijk helemaal niets met het communisme te maken hadden.

Verschillende Amerikaanse presidenten overwogen serieus hem te ontslaan, maar geen van hen durfde dit ook echt te doen.

J. Edgar Hoover diende onder maar liefst acht presidenten: John C. Coolidge, Herbert C. Hoover, Franklin D. Roosevelt, Harry S. Truman, Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson en Richard Nixon.

Hij overleed op 2 mei 1972 aan een hartaanval en kreeg een staatsbegrafenis.

Het Amerikaanse Congres wilde hierna dat er niet nog eens iemand zo lang FBI-directeur kon zijn. Er werd daarom een wet aangenomen die er voor zorgde dat een directeur van de dienst voortaan nog maximaal tien jaar aan kon blijven.

Film over J. Edgar Hoover

J. Edgar, de film
Clint Eastwood maakte een ruim twee uur durende film over het leven van de beroemde Amerikaan. De rol van Hoover wordt vertolkt door Leonardo DiCaprio. In de film wordt Hoover gevolgd vanaf zijn jonge jaren tot zijn dood.

Speciale aandacht in de film voor schandalen in zijn carrière en details over zijn privéleven. Zo wordt bijvoorbeeld ingegaan op de geheime relatie die de FBI-directeur jarenlang zou hebben gehad met zijn mannelijke assistent Clyde Tolson (Armie Hammer). Ook zijn relatie met zijn vaste secretaresse Helen Gandy (Naomi Watts), komt in de film uitgebreid naar voren.

J. Edgar draait sinds donderdag in ongeveer dertig bioscopen

DVD: J. Edgar
Boek: Vijanden van de staat – De geschiedenis van de FBI

Lees ook: J. Edgar Hoover (1895-1972) – De legendarische FBI-directeur

De trailer van J. Edgar

https://youtu.be/DR6fCQ71xcY

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Ook interessant

×