Het verbond van de Asmogendheden

De landen Duitsland en Italië slaan al voor de Tweede Wereldoorlog uitbreekt de handen ineen. Gezamenlijk vormen ze de zogenaamde Asmogendheden, een alliantie tussen verschillende nationaal-socialistische landen. Later wordt ook Japan lid van deze alliantie.

De naam voor deze alliantie wordt in 1936 de wereld ingeholpen door de Italiaanse dictator Benito Mussolini. Hij noemt het vriendschappelijke verdrag dat Duitsland en Italië dan tekenen ‘de as Rome-Berlijn’. Later wordt de relatie tussen Duitsland en Italië met het sluiten van het Staalpact nog sterker.

Op 18 maart 1940 kreeg het verdrag ook grote betekenis voor geallieerde landen. Hitler en Mussolini besluiten dan tijdens een ontmoeting in de Alpen dat ze gezamenlijk op zullen treden tegen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Later dat jaar kregen de Asmogendheden er een groot lid bij: Japan. Dit werd vastgelegd op 27 september 1940 als het zogenaamde Driemogendhedenpact. Enkele kleinere landen zoals Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Slowakije volgden korte tijd later.

- advertentie -

Asmogendheden posterVoor nazi-Duitsland was de alliantie van groot belang. Tijdens de veldtocht tegen de Sovjet-Unie kreeg het land bijvoorbeeld steun van enkele leden van de alliantie. Het Roemenië van Ion Antonescu stuurde bijvoorbeeld maar liefst vijftien divisies naar Stalingrad.

Hoewel Japan een van de grote leden van de Asmogendheden was, had nazi-Duitsland weinig profijt van dit bondgenootschap. Het Japanse keizerrijk steunde de Duitsers bijvoorbeeld niet actief in hun strijd tegen de Sovjet-Unie.

De volgende landen maakten deel uit van de Asmogendheden

  • Duitsland (inclusief Oostenrijk)
  • Italië
  • Japan
  • Bulgarije
  • Hongarije
  • Roemenië
  • Slowakije
  • Kroatië
  • Iran (Tot 1941)
  • Irak (Tot 1941)

Vichy-Frankrijk, Finland, Siam en Mantsjoekwo steunden de Asmogendheden tijdens hun oorlogen, maar maakten er officieel geen deel van uit.

Meer Tweede Wereldoorlog

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: